CULINAIR

Recept: Kruidenpizza van Peter Lute

Topchef Peter Lute deelt een van zijn favoriete voorgerechten: de Kruidenpizza. Een variant op pizza: op kamertemperatuur geserveerd en veel lichter dan de klassieker. Dunner en krokanter kan de bodem niet.

Peter: "Het is eigenlijk een dunne kruidencracker. We noemen hem met een knipoog pizza. Het wordt krokant gebakken en is flinterdun. Je kan hem aanpassen op eigen smaak. De topping bepaal je zelf met ingrediënten die je lekker vindt. Je kunt kiezen voor vis of vlees, maar ook vegetarisch. De combinatie van wasabimayonaise met het krokante en kruiden gaat goed samen met zalm, een beetje pata negra, of met geschroeide avocado. Je maakt als het ware een soort tuintje op je pizza. Je kunt deze pizza het hele jaar serveren, maar met de producten en kruiden uit het seizoen. Dat vind ik leuk. Ik begin graag een eerste gerecht licht en vrolijk. We willen met dit voorgerecht laten zien dat we er zin in hebben en dat onze gast graag uitkijkt naar het volgende gerecht."

KRUIDENPIZZA MET ZALM EN WASABIMAYONAISE

Voor 4 personen, voorgerecht

INGREDIËNTEN

20 blaadjes Marokkaanse munt
14 blaadjes dragon
4 plakken filodeeg
Furikake (rijsttopping, te koop bij een goede toko)
Parmezaanse kaas, aan een stuk
300 gram rauwe zalmfilet
2 bosuien
Zonnebloemolie, om te bestrijken

Voor de wasabimayonaise
40 gram eidooier (van 2 eieren)
2 gram zout5 gram fijne mosterd
1 citroen met sap en rasp
10 ml wittewijnazijn
150 ml zonnebloemolie
50 ml olijfolie
wasabipasta, naar smaak

Benodigdheden
2 siliconen matjes of bakpapier
microplane-rasp

Bereiding
1 Verwarm de oven voor op 165 graden
2 Snijd de Marokkaanse munt en dragon grof.
3 Maak van het filodeeg 8 cirkels van 18 centimeter ter doorsnede. Leg er 4 op een siliconenmatje en bestrijk met zonnebloemolie. Verdeel de grof gesneden munt en de dragon over de 4 cirkels. Bestrooi ze met de furikake en rasp met de microplane wat Parmezaan over de cirkels. Leg de overige 4 cirkels op de andere plakken en bestrijk ze met zonnebloemolie. Bedek dit met een siliconen matje en bak het 30 minuten in de oven lichtbruin en krokant.
4 Zorg dat alle ingrediënten voor de mayonaise op kamertemperatuur zijn. Doe de eidooier, zout en mosterd in een kom en roer door. Voeg vervolgens de citroen en azijn toe. Na even roeren kan de olie er in een dun straaltje al roerend doorheen. Breng het op smaak met de wasabi.
5 Snijd de zalm in dunne plakjes, 2 millimeter is mooi. Snijd de bosuien fijn. Bedek de gebakken filobodem met de zalm. Spuit de mayonaise in dunne streepjes over de zalm en bestrooi het met de fijngesneden bosui.


Alternatieven
Vervang de zalm door tonijn, gerookte zalm of zeebaars. Als vlees kun je pastrami, rosbief, rookvlees of diverse hamsoorten gebruiken. Maak een topping naar eigen inzicht. Gebruik bijvoorbeeld geplukte kruiden of ingemaakte groente. .


TIP! Je houdt wasabimayonaise over, maar die is ook heerlijk op bijvoorbeeld een broodje oude kaas.

 

Lees meer over:




Lavazza