CULINAIR

'Ik keek graag mee in de keuken van mijn Italiaanse nonna'

Sarena Solari over het winnen van HHB

Het megapopulaire culiprogramma Heel Holland Bakt heeft van gewone thuisbakkers kookiconen gemaakt. Veel winnaars zijn inmiddels bakinfluencers, schrijven kookboeken of hebben een eigen succesvolle kookonderneming. Zie hier het verhaal van oud-winnares Sarena Solari en lees voor meer winnaars en hun recepten de nieuwe Classy.

Sarena Solari, won HHB in 2015. Ze zet momenteel een eigen kookstudio op.

“Het winnen van HHB heeft voor mij veel in een stroomversnelling gebracht. Ik was bezig met het opzetten van mijn eigen bedrijf (La mia Italia) waarmee ik culinaire reizen naar Italië organiseerde en dat kreeg door alle aandacht een vliegende start. Ook ging ik bak- en kookworkshops en demonstraties geven. Met de culinaire reizen ben ik gestopt omdat het vele reizen niet meer paste bij onze gezinssituatie. Het is nu thuiswerken met een 3-jarige thuis en nog eentje onderweg. Nu verbouwen we een kookstudio die ik halverwege 2021 hoop te openen. Daar zal ik mijn liefde voor koken en bakken kunnen blijven delen met mensen tijdens de workshops.

Ik denk dat de kijkers vooral mijn Italiaanse kant zullen herinneren. Ik ben vooral bekend met Italiaanse patisserie en dat verwerkte ik dus vaak in mijn baksels. Daarnaast was de jury vaak te spreken over mijn smaken en smaakcombinaties. (Lacht:) Helaas zullen de kijkers zich misschien ook de mislukte ‘liefdestaart’ herinneren, maar dat heeft me niet van de winst afgehouden.

Ik heb het altijd leuk gevonden om mee te kijken met mijn moeder en oma in de keuken. In de zomers was ik veel bij mijn oma in Italië die alles zelf maakte. Later ben ik zelf veel gaan proberen en ontdekken. Nieuwe recepten zoeken en dan zelf uitproberen. Als je meer ervaring krijgt, kun je zelf ook dingen gaan proberen, omdat je weet welk effect bepaalde ingrediënten in een recept hebben.

Baktrends interesseren me niet erg. De hele dripcake trend is aan mij voorbij gegaan, haha. Ik vind het vooral leuk om bezig te zijn met smaken en smaakcombinaties. Maar ik snap dat dat alles ‘instagrammable' moet zijn. Mijn taarten zijn dat misschien niet altijd, maar het belangrijkste is dat ze heel lekker zijn.”

www.lamiaitalia.nl

 

Recept: Tortelli dolci (zoete raviolikoekjes) van mijn nonna (oma).
“Die maken we altijd met kerst en is ontzettend lekker door de combinatie van ingrediënten in de vulling, zoals kastanjes, pruimen, mostarda en amaretti. Die smaak is ook nergens mee te vergelijken.”

 

Ingrediënten

Voor circa 20 stuks

Pasta frolla
500 gram bloem + extra om te bestuiven
250 gram koude boter, in blokjes gesneden
200 g kristalsuiker
rasp van 1 onbespoten citroen
4 eidooiers

Vulling
50 gram rozijnen
100 gram blanke amandelen
200 gram gekookte kastanjes
250 gram mostarda di frutta mista (zie tip)
200 gram amaretti
200 gram pruimenjam
50 gram cacaopoeder
25 gram pijnboompitten
4 eetlepel siroop van de mostarda
poedersuiker, om te bestrooien

Benodigdheden
gekartelde pastasnijder, deegroller of pasta- machine, keuken- machine

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Zeef voor de pasta frolla de bloem op een schoon werkblad en meng de boter erdoor. Doe dit door de boter tussen je vingers te wrijven. Het is belangrijk dat de boter niet te veel opwarmt, meng daarom zo kort mogelijk. Nog beter is het om een keukenmachine te gebruiken. Doe in dat geval de bloem met de boter in de keukenmachine en maal kort tot je een zanderige structuur overhoudt. Strooi het deeg vervolgens op een schoon werkblad.

Maak een kuiltje in het midden van de bloem en voeg de kristalsuiker, de citroenrasp en de eidooiers toe. Kneed dit met je handen tot je een egaal en soepel deeg hebt. Maak een bal, druk deze plat en verpak hem in plasticfolie. Laat hem minstens 1⁄2 uur rusten in de koelkast.

Wel voor de vulling de rozijnen 1 kwartier in warm water. Maal de amandelen, kastanjes, mostarda en amaretti een voor een fijn in de keukenmachine en meng ze door elkaar. Voeg de pruimenjam, het cacaopoeder, de uitgeknepen rozijnen en de pijnboompitten toe. Doe er 4 eetlepels siroop van de mostarda bij en meng alles goed door elkaar.

Haal de pasta frolla uit de koelkast en rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dikte van 5 milimeter . Snijd stroken uit met een breedte van circa 14 centimeter. Als je een pastamachine hebt kun je die hier heel goed voor gebruiken. Leg op het deeg steeds 1 opgehoopte theelepel vulling met een onderlinge afstand van ca. 8 cm. Vouw de strook deeg in de lengte dubbel, over de vulling heen. Druk het deeg voorzichtig aan rond de vulling. Snijd met een gekartelde deegsnijder tussen de hoopjes vulling door en snijd ook de zijde waar de twee lagen deeg op elkaar geplakt zijn af met de gekartelde deegsnijder. Op deze manier houd je rechthoekige koekjes over met drie gekartelde zijden.

Leg de tortelli dolci op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 20 minuten in de voorverwarmde oven tot ze beginnen te kleuren. Laat ze 5 minuten afkoelen voordat je ze van de bakplaat haalt. Leg ze vervolgens op een rooster en laat ze helemaal afkoelen. Bestrooi ze tot slot licht met poedersuiker.

Tip: Mostarda is ingemaakt fruit in siroop met mosterdconcentraat en verkrijgbaar in de Italiaanse delicatessenzaak of online. Het ingemaakte fruit is heel scherp van smaak en wordt vaak gegeten met (stoof)vlees. Afhankelijk van de regio wordt mostarda gemaakt van verschillende soorten fruit. Ik gebruik die met frutta mista, ‘gemengd fruit’, met peren, kersen, vijgen en abrikozen. Je hoeft niet bang te zijn dat je tortelli dolci pittig zullen smaken. Het mosterdconcentraat vervliegt namelijk bij het bakken, waardoor wel de smaak behouden blijft maar de scherpte verdwijnt.


Boek: Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari, Kosmos Uitgevers, 9789021561707, 9789021573243

Lees meer over:




Lavazza