CULINAIR

Gezond ontbijt: 3x snelle en makkelijke recepten

Met een goed ontbijt start je de dag goed. Het zet de toon voor de rest van de dag en is onder andere bepalend voor je energielevel en bloedsuikerspiegel.

Bananenbrood

Bananenbrood kan als zoete traktatie gegeten worden, maar als je een gezonde variant maakt, geldt dit ook zeker als gezond ontbijt! Neem bijvoorbeeld dit recept van Rutger Bakt: Bananenbrood met havermout. Je kunt overigens oneindig variëren en ingrediënten toevoegen of weglaten, denk aan zonnebloempitten, pompoenpitjes of extra (droog) fruit, zoals rozijnen of abrikozen.

Breakfast bowl

Trakteer jezelf op een gezonde 'breakfast bowl': ziet er niet alleen heel erg leuk uit, maar is ook een krachtige start van de dag. Ook hier geldt dat je oneindig kunt variëren, zo hoeft het ontbijt nooit saai te worden. De basis bestaat uit griekse yoghurt of magere kwark. Vervolgens kun je naar believen fruit, noten, kokosvlokken en andere toppings toevoegen. Bij dit recept van de Hippe Vegetariër is de kwark met rood fruit gemengd in de blender, vandaar de roze kleur: Smoothie bowl met rood fruit en yoghurt.

Havermoutsmoothie

Niet iedereen is fan van havermout, al is het goed om je eens te verdiepen in de gezondheidsvoordelen van havermout. Het bevat weinig suikers en is inderdaad koolhydraatrijk, maar deze complexe koolydraten verteren langzaam, waardoor ze hun energie geleidelijk afstaan. Dit houdt in dat je meer energie zult ervaren gedurende de dag en er minder pieken zullen ontstaan in je bloedsuikerspiegel. Dit is ook de reden waarom havermout goed is voor diabetespatiënten. Tot slot toont onderzoek aan dat havermout een cholesterolverlagende werking heeft en zorgt voor sterkere bloedvaten en betere zuurstofdoorvoer. Voor dit recept van Uit Pauline's Keuken heb je maar vier ingrediënten nodig en je maakt in een handomdraai een heerlijke smoothie: Ontbijt smoothie met havermout.

Nog meer gezonde recepten?

In de nieuwe CLASSY Lifestyle delen we regelmatig gezonde (ontbijt)recepten en food trends. Klik hier om te abonneren op CLASSY Lifestyle!

Lees meer over:
Lavazza