LIVING

Monique Smitsloo

Hoe gaan je geurstokjes zo lang mogelijk mee?

Niets is zo fijn als binnenwandelen in een woning die ruikt naar een suite van een premium hotel. Waar je in alle weldaad van bergamot, rozen, specerijen of andere geuren kunt wegduiken. Gelukkig hebben we geurstokjes. Maar hoe gebruik je die nu eigenlijk het best? Xander Gielen van het Belgische label Atelier Rebul legt het ons uit. 

Is het nou wel of niet verstandig om de geurstokjes af en toe om te draaien?

Xander: 'Ja, ongeveer eens per week. Hoge kwaliteit rotan sticks, zoals we die gebruiken bij Atelier Rebul Reed, zorgen voor een gelijkmatige geurverdeling. Doe de houten stokjes in de fles, dan duurt het ongeveer twaalf uur totdat de stokjes de geur hebben geabsorbeerd en zich naar de hele omgeving hebben verspreid. Daarna wordt aanbevolen om de geurstokjes, of 'rietverspreiders', zoals wij ze noemen, eenmaal per week om te draaien voor sterkere prestaties.'Is het nuttig om geurstokjes na een tijdje af te snijden om de geur te versterken?

Xander: 'Nee. Geurstokjes worden geselecteerd op basis van de flesvormen en afmetingen. Je kunt de ideale prestatie bereiken met de originele lengte van de stokken. Als je de stokjes doorsnijdt, kan dit de prestaties van de rietverspreider verminderen.'Hoe bewaar je geurstokjes als je op vakantie bent - zodat ze niet vervliegen tijdens je reis?

Xander: 'Als je je diffuser een tijdje niet wilt gebruiken, raden we je aan om de fles niet te sluiten als je hem eenmaal hebt geopend. Zodra je de sticks uit de diffuser haalt, zullen ze geschikt worden voor microbiologische groei als ze in een vochtige omgeving worden bewaard, omdat het contact met alcohol wordt afgesneden. Indien je de sticks toch uit de diffuser haalt, raden we aan om ze in een schone, droge en temperatuur gecontroleerde ruimte te bewaren.'

 

Heb je nog andere tips voor het gebruik van geurstokjes? 

Xander: 'Je kunt de intensiteit van het geurniveau aanpassen door het aantal sticks dat je in de fles plaatst te veranderen. Verder is het verstandig om rietverspreiders uit de buurt van ramen en radiatoren te houden, omdat de warmte ervoor zorgt dat de geur sneller verdampt. De levensduur van je diffuser is korter als deze in de buurt van een warmtebron staat.
Ook is de luchtcirculatie in huis belangrijk om de levensduur te verlengen. Zet de fles op een plek met een beperkte luchtstroom. De beste temperatuur is 21-22C° met ongeveer 50% luchtvochtigheid, onder een standaard en stabiele luchtstroom.'
Lavazza