CULINAIR

Uiteten in provincie Utrecht: 5x top restaurants

Het is culinair genieten in de provincie Utrecht. In de stad zelf zijn er weinig Michelinsterren te vinden, maar dat mag de pret zeker niet drukken: Utrecht telt talloze fijne restaurants. Buiten de stad maak je meer kans op een sterrendiner. CLASSY licht vijf bijzondere restaurants voor je uit!

Restaurant De Witte Zwaan in De Bilt
Restaurant De Witte Zwaan in De Bilt

1. Tante Koosje in Loenen aan de Vecht

Een bekende naam bovenaan dit lijstje: Tante Koosje in het pittoreske Loenen aan de Vecht. Chef-kok Roland Veldhuijzen is sinds 2006 de baas over de keuken en zijn passie voor het vak spat van de kaart - vol met signature dishes - af. De locatie is overigens net zo spectaculair: je krijgt het gevoel in de huiskamer van Tante Koosje zelf te mogen eten. Het restaurant is vernoemd naar de Loenense inwoner Koosje Edema. Klik hier om meer te lezen over de geschiedenis van Tante Koosje.

2. Restaurant Kasteel Heemstede in Houten

Restaurant Kasteel Heemstede heeft enige tijd geleden haar ster moeten inleveren, maar daar wordt hard voor gevochten. Het restaurant - gevestigd in het in 1645 Kasteel Heemstede is onlangs nog verbouwd en klaar voor een nieuwe start. Chef-kok Ollie Schuiling heeft een prachtig menu samen weten te stellen en met een nieuwe maître en sommelier - allebei vrouwelijk - heeft het restaurant al menig bezoeker weten te verrassen sinds de heropening.

3. Restaurant Bentinck in Amerongen

Een toegankelijk restaurant, waar op topniveau gekookt wordt. Je kunt seizoensgebonden gerechten en hoogwaardige ingrediënten verwachten, inclusief pakkende presentatie. 'Bij Bentinck gaan regionaal, gezond, smaakvol, duurzaam en betaalbaar hand in hand,' lezen we op de website van Restaurant Bentinck. Klinkt goed! Leuk detail: Restaurant Bentinck is gevestigd in de voormalige stallen van Buitenplaats Amerongen.

4. Restaurant De Burgemeester in Linschoten

Restaurant De Burgermeester wordt gerund door echtpaar Anne (gastvrouw) en Sander (kok) Spruijt. Elke dag gaan zij met liefde van gastronomie aan het werk in hun droomrestaurant. Chef-kok Sander bestiert sinds 2013 de keuken en legt graag de nadruk op smaak en verse topproducten. Restaurant De Burgemeester kreeg in 2010 een Michelinster toegewezen, Sander was toen de tweede man in de keuken.

5. Restaurant De Witte Zwaan in De Bilt

Bij Restaurant de Witte Zwaan in De Bilt zwaait de getalenteerde chef Timo Agterberg de scepter. Een aantal jaar geleden nam hij het stokje over van zijn vader, die op zijn beurt in 1993 het restaurant overnam. Timo groeide op in de keuken en stond als een klein jongetje al naast zijn vader. Wel op een limonadekratje, omdat het werkblad toen nog iets te hoog was. Nu runt hij het restaurant met zijn vriendin Danique (gastvrouw). Een bezoekje aan de Witte Zwaan zal je zeker doen verrassen. Het restaurant is aangesloten bij JRE en is ook bij Gault Millau en Michelin niet onopgemerkt gebleven, wat tot verschillende noteringen in hun gidsen heeft geleid.

Missen we nog een restaurant in dit rijtje? Laat het ons weten!

Lees meer over: