BEAUTY

MET recept

Thee bij je diner!

Het zal je vast niet zijn ontgaan: theedrinken is het nieuwe koffiedrinken. Steeds meer mensen geven de voorkeur aan thee, ook rond koffietijd. Dat is niet zo vreemd, want het is een van de meest veelzijdige dranken ter wereld en past ook nog eens heel goed bij een lifestyle waarin mindfulness, yoga en gezond leven vaak een grote rol spelen.

Met zijn allen drinken we wereldwijd 3 biljoen kopjes thee per dag. Het is zelfs, afgezien van water, onze meest favoriete drank. Waar je ter wereld ook te gast bent, krijg je thee aangeboden. Thee heeft dan ook een rijke geschiedenis en achter iedere theesoort schuilt een eigen verhaal van oorsprong, smaak en eeuwenoude tradities. In Puur thee, een boek dat je gerust een theebijbel mag noemen, kan je daar alles over lezen.

Je wordt meegenomen op een reis naar theeplantages over de hele wereld. Alle soorten thee komen aan bod, van de pluk tot aan de thee in jouw kopje. Je krijgt advies over hoe je het beste thee kunt zetten en originele recepten voor verrassende cocktails en mocktails, allemaal op basis van thee. Maar je maakt ook kennis met de must visit theebars in Europa, de diepgewortelde theeceremonies in landen als China, Japan, Tibet en Rusland en natuurlijk met de bij ons zo populaire Marokkaanse muntthee en Engelse afternoon en high tea.

Thee bij je diner

Wat thee vooral zo uniek maakt, is dat je het op ieder moment van de dag kunt drinken. Zelfs bij een warme maaltijd. Ja, je leest het goed: thee bij je diner is echt geen gek idee! De rijke complexiteit van thee kan je gerechten culinair naar een hoger niveau tillen. Tegenwoordig zijn er in de internationale gastronomische wereld naast wijn- en biersommeliers ook theesommeliers die de juiste thee bij gerechten selecteren. Maar dat kan je natuurlijk zelf ook! Verras jezelf en je gasten door eens thee te schenken in plaats van wijn. Doe dat dan wel in hittebestendige wijnglazen. Thee helpt de smaak te neutraliseren waardoor je de volgende hap intenser ervaart en is een uitstekend alternatief voor alcoholische dranken, die je smaakpapillen eerder verlammen.

Zo kies je de juiste thee

Vuistregel: witte wijn kan je goed vervangen door een groene Camellia- of Rooibosthee of een zachte kruidenthee; rode wijn door zwarte thee of Oolongthee. Witte thee is perfect om tussen twee gangen te serveren in plaats van de bekende sorbet.

Dit zijn wat fijne combinaties: Bij vis serveer je een groene thee. Je kunt nog wat citroenverbena of citroentijm mee laten trekken. Of zoek een groene thee die geteeld is in de buurt van de zee. Zo’n thee heeft een zilte smaak wat heel goed past bij een visgerecht.

Kaasschotels worden culinair gezien geboost door een Lapsang Souchong (gerookte zwarte thee), maar als dat je een beetje te ver gaat, kan je ook kiezen voor een pure zwarte thee. Zet in het wijnglas waarin je de thee schenkt een takje rozemarijn. Dat staat mooi en de smaak combineert uitstekend met kaas.

Schenk je thee bij het nagerecht laat er dan een eetbaar bloemetje op drijven als feestelijke versiering. Ga bijvoorbeeld voor rozenblaadjes, een viooltje of kamille, of voor een takje munt, citroenverbena, basilicum, rozemarijn, marjolein, citroentijm of lavendel. Verder combineert zwarte thee erg goed met toetjes op basis van melk, kaas of yoghurt en ook bij een chocoladedessert. Bijzonder om de thee dan in een cognacglas te schenken!

Een mooie afsluiting van je diner is Pu-Erh thee, een donkere thee met een aardse smaak waardoor hij zich onderscheidt van een klassieke zwarte thee. Pu-Erh stimuleert de spijsvertering en is daarom een goede keuze na een zware maaltijd. Ook deze thee schenk je het beste in een cognacglas. Als thee met een tic is Scottish Tea een perfect alternatief voor Irish Coffee. En ben je meer voor een tropisch drankje, maak dan eens een hippe mocktail of cocktail, zoals de African Sunset Rooibos.

Recepten:

African Sunset Rooibos

Ingrediënten: 200 ml koude Rooibosthee (gewoon of gearomatiseerd met sinaasappel) / 3 cl vers citroensap / 2 cl limoensiroop / 2 cl rietsuikersiroop / ijsblokjes / zeste van sinaasappel / evt. 4 cl Bulldog Gin of Beluga wodka

Doe alle ingrediënten (behalve de zeste van sinaasappel) in een shaker en schud gedurende 5 seconden. Doe alles in een glas en werk af met zeste van sinaasappel. Wil je er een 'echte' cocktail van maken, voeg er dan als laatste 4 cl gin of wodka aan toe.

Scottish Tea

Voeg 4 cl whisky en 1 koffielepel honing toe aan een hoog glas (200 ml) hete sterke zwarte thee. Schenk er daarna voorzichtig over de bolle kant van een lepel lichtgeklopte, nog een beetje vloeibare slagroom op. Probeer te vermijden dat de slagroom al mengt met de thee.

Foto’s: Wim Kempenaers

Lees meer over: