CULINAIR

Knipoog naar de zomer

"..... van de sangria"

Er zijn van die drankjes die op vakantie zó lekker smaken, dat je ze thuis ook graag zou willen drinken. Een van de bekendste zomerfavorieten is sangria, maar wist je ook dat daar allerlei versies van zijn?

Sangria wordt gemaakt van wijn en vers fruit en is eigenlijk een soort punch. Een groot voordeel is dat het van tevoren gemaakt kan worden én in een grote hoeveelheid. Het is dus bij uitstek een drankje dat je makkelijk en zonder al te veel gedoe voor je gasten kunt maken bij een (na)zomerse barbecue of feestje.

Waar de naam precies vandaan komt weten we niet zeker, maar omdat sangria zijn oorsprong in Spanje en Portugal vindt, ligt het voor de hand om van de letterlijke vertaling uit te gaan. Dan komen we uit bij het Spaanse woord ‘sangre’, dat bloed betekent. Klinkt misschien een beetje luguber, maar omdat sangria traditioneel op basis van rode wijn wordt gemaakt, snap ik de verwijzing naar de kleur wel. Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende manieren om sangria te maken en hoeft de basis niet altijd meer rode wijn te zijn. Voor bijvoorbeeld een Sangria Blanca gebruik je witte wijn in plaats van zijn bloedkleurige broertje. Je kan sangria ook een feestelijk tintje geven door de wijn te vervangen door champagne of cava en dan in een mooie champagne-flûte te serveren. Een feestelijk welkomstdrankje wanneer er vrienden komen barbecueën. 

Een ander voordeel van sangria is dat het doorgaans niet ontzettend sterk is. De basis van het drankje is wijn en het toch al vrij lichte alcoholpercentage wordt nog een beetje naar beneden gehaald door het toevoegen van vruchtensappen, limonades en vers fruit. Heel fijn voor in de zomer, want in de warme zon kunnen klassieke cocktails weleens iets
te snel naar het hoofd stijgen. Ook bij een barbecue zijn cocktails met een wat lager alcoholpercentage perfect, want je hoeft het niet bij één te laten! Dit soort drankjes worden trouwens ‘shim’ of ‘low abv’ cocktails genoemd, wat staat voor low alcohol by volume. Wil je helemaal geen alcohol drinken, dan kun je ook heel makkelijk een nonalcoholische variant maken met druivensap in plaats van wijn. Let er daarbij wel op dat je wat minder suikersiroop en limonade gebruikt, anders wordt het wel heel erg zoet.

Tekst: Tess Posthumus / Foto’s: Joost Leijen

Lees meer over: