BEAUTY

Plastische chirurgie: Minder snijden en spuiten

“Botox, dat is toch zó 2014?” Niets is minder waar, want in Nederland schuwen we niet van een spuitje hier of daar. Hoe staat het eigenlijk met de laatste trends op het gebied van plastische chirurgie? CLASSY ging op onderzoek uit!

De cijfers liegen er niet om. Uit een onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum is gebleken dat er in 2016 ruim 390.000 injectiebehandelingen zijn uitgevoerd. Zo werden er ruim 140.000 filler behandelingen en 250.000 toxine behandelingen gedaan, voornamelijk bij vrouwen (86,5 procent). Het onderzoek ‘Schoonheidsideaal en cosmetische ingrepen’ van EenVandaag Opiniepanel (2018) laat daarnaast zien dat vrouwen op steeds jongere leeftijd geïnteresseerd raken in cosmetische ingrepen. “Een derde (33 procent) van de jonge vrouwen tot 35 jaar kan zich voorstellen dat ze in de toekomst een cosmetische ingreep ondergaat, alleen om er mooier uit te zien. Het gaat dan om ooglidcorrecties, maar ook liposuctie, een borstlift en botox in het gezicht worden veel genoemd. Van deze groep ondervraagde jonge vrouwen stelt een kwart (27 procent) wel eens serieus een cosmetische ingreep te hebben overwogen,” meldt het onderzoek. Hoe ouder de deelnemers zijn, hoe minder zij zich kunnen voorstellen een ingreep te ondergaan om zichzelf te verfraaien. Uit het onderzoek blijkt dat mannen en vrouwen vanaf 55 jaar het meest zeker zijn over hun lichaam, dit zou een verklaring hiervoor kunnen zijn.

Minimale leeftijdsgrens

Op het moment moet men minimaal 18 jaar oud zijn voor het ondergaan van een cosmetische ingreep zonder medische noodzaak. Er worden uitzonderingen gemaakt voor mensen onder 18 jaar als zij bijvoorbeeld psychisch lijden door een uiterlijk probleem en de terugkerende wens heeft om dit te laten verhelpen. Denk bijvoorbeeld aan het corrigeren van flaporen of behandelen van overbeharing. Verschillende politieke partijen vinden dat deze leeftijdsgrens verhoogd moet worden naar 21 jaar. Het onderzoek van EenVandaag Opiniepanel stelde eveneens de leeftijdsgrens aan de kaak: twee derde (63 procent) van de deelnemers vindt dat dit omhoog moet naar minimaal 21 jaar.

Non-invasieve behandelingen

We spreken Sietske Atsma van het onafhankelijke consumentenplatform wiemooiwilzijn.nl. Volgens haar nemen non-invasieve behandelingen sterk toe in populariteit. “Een strakke buik, ronde billen en een gelifte huid zonder de nadelen van een operatie, willen we dat allemaal niet? Als je het hebt over de zogenaamde ‘lunchtime treatment’ spreek je niet alleen meer over een botox injectie”, vertelt ze. “De farmaceutische industrie ontwikkelt steeds meer en vaker apparaten die een gelijkend effect als cosmetische ingrepen beloven, maar zonder zichtbare bijwerkingen en zonder hersteltijd.”

Onder non-invasieve behandelingen vallen behandelingen waarbij de huid in tact blijft. Er komt dus geen snijden of spuiten aan te pas. Technieken die worden ingezet om esthetisch wenselijke effecten te bereiken zijn onder andere kou, licht, ultrasound, magnetrongolven en elektromagnetische energie. Sietske vertelt ons meer over drie populaire behandelingen.

1 CRYOLIPOLYSE

Rond € 500 per ‘plaatsing’ (één vetrol ter grootte van een hand), na zes weken een tweede behandeling.

Sietske: “Bij cryolipolyse wordt lokaal vetweefsel bevroren. Door plaatselijk de vetcellen te koelen tot een temperatuur van -11 graden wordt het vetweefsel afgebroken. De ‘afgebroken’ vetcellen worden door het lichaam opgeruimd en verlaten via de urine het lichaam. Het eindresultaat is zichtbaar na twee maanden.”

2 ULTHERAPY

Prijzen variëren, slechts één behandeling nodig voor gewenst resultaat.

Sietske: “Het liften van de huid in het gezicht, hals en decolleté kan middels high frequency ultrasone energie. Ultherapy is een behandeling die de aanmaak van fibroblasten in de huid stimuleert. De behandeling duurt afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied tussen de 30 en 90 minuten. Het resultaat, een gelifte huid, wordt geleidelijk zichtbaar.”

3 EMSCULPT

€ 400 per behandeling, ongeveer vier behandelingen nodig voor gewenst resultaat.

Sietske: “De EMsculpt werkt op basis van MRI (Magnetic Resonance Imaging) techniek. In een sessie van 30 minuten wordt er elektromagnetische straling van een hoge frequentie uitgezonden door het apparaat die de spieren doet aanspannen. Een sessie staat gelijk aan het doen van 20.000 squats of sit-ups.”

Gevulde lippen

Voor kleine ingrepen hoeven we tegenwoordig niet meer af te reizen naar een kliniek in de grote stad: in het eigen dorp kan men vaak ook al terecht bij de schoonheidssalon. Steeds vaker bieden salons behandelingen als fillers en botox aan, die worden toegepast door de schoonheidsspecialisten zelf of zij werken hiervoor samen met cosmetisch arts. Afgelopen jaar is het opvullen van lippen met de hyaluronpen sterk in populariteit toegenomen. De hyaluronpen is een naaldloze injector, waarmee door middel van gecomprimeerde lucht of gas de huid gepenetreerd kan worden. Op deze manier kunnen fillers aangebracht worden in de lippen of het voorhoofd. Behandelingen met de hyaluronpen vallen onder medisch voorbehouden behandelingen, wat inhoudt dat alleen artsen deze behandelingen mogen uitvoeren. Toch zien we dat schoonheidsspecialisten deze behandelingen wel aanbieden in hun salon. Sietske zegt hierover op wiemooiwilzijn.nl: “Een goedkope fillerbehandeling met de hyaluronpen bij de schoonheidsspecialiste lijkt een mooie oplossing, maar is in wezen hartstikke gevaarlijk. De hyaluronpen werkt op basis van luchtdruk. Het product wordt de huid ingedrukt in plaats van ingespoten. Dat lijkt misschien veilig, maar is het niet. De pen schiet met 800 km per uur het hyaluronzuur in de dermis (de lederhuid). Als hyaluronzuur in de bloedvaten terecht komt, kunnen de vaten verstopt raken. Het product dat wordt gebruikt voor het oplossen van een hyaluronzuur filler is hyaluronidase. Dat is een medicijn en om die reden alleen voor handen in een kliniek. Een schoonheidsspecialiste heeft dat niet in huis en heeft de bevoegdheid en vaardigheden niet om het in te spuiten.”

Lees meer over: