LIVING

Bewust drinken met No Wine Today

Is stoppen met alcohol een brug te ver voor jou? Laat dan voortaan dat ene wijntje staan. Volgens vriendinnen Merel Braakman en Judith Renard hoeft het allemaal niet té rigoureus.

Merel en Judith zijn onlangs het platform No Wine Today begonnen. Judith is marketingmanager bij een uitgeverij voor lifestyleboeken, Merel is coach en trainer in contentmarketing. Merel besloot in de zomer van 2018 drie maanden niet te drinken. Ze sportte veel en heeft van nature een slank postuur, maar wilde toch van haar buikje afkomen. Haar personal trainer adviseerde haar om naast gezond te eten ook de wijntjes te laten staan.

Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. “Je gaat je agenda scannen. Oh, maar ik heb straks een etentje, dan die barbecue en binnenkort het eindfeest van mijn dochter die van basisschool af gaat. Het kwam eigenlijk niet uit, maar toch ben ik het gaan doen. Ik heb veel informatie gezocht over hoe ik deze ‘droge’ periode moest doorkomen. Het is best lastig om aan anderen uit te leggen waarom je besloten hebt om een tijdje te stoppen met drinken. Mensen vinden je ongezellig als je niet meedoet. Ik kon er met niemand over sparren. Eigenlijk miste ik heel veel informatie en zo kwam ik op het idee om een online zelfhulpplatform te starten om mensen te begeleiden die meer bewust willen worden van hun alcoholgebruik. Samen met oud-collega Aart Wallet hebben Judith en ik ‘The Selfcare Company’ opgericht, waarvan ‘No Wine Today’ het eerste project is.”

Mindset

No Wine Today ging in januari officieel van start. “We staan echt nog aan het begin van deze beweging”, zegt Judith. “Mensen worden zich wel steeds meer bewust van de negatieve eigenschappen van veel drinken, maar vinden het nog een brug te ver om er rigoureus mee te stoppen. Dat hoeft van ons ook helemaal niet. Het is onze missie om mensen bewuster te maken van de keuze en uiteindelijk een verandering van hun mindset ten opzichte van alcohol te creëren. We bieden de mogelijkheid om dertig dagen helemaal ‘dry’ te gaan. Daarmee krijg je inzicht in je drinkgedrag en dan pas treedt een mindsetverandering op. Je merkt dan wat het voor je lichaam en geest doet.

Voor degenen die dertig dagen nog even een stapje te ver vinden, hebben we het zevendaagse programma. Zeven dagen niet drinken is te overzien. Toch kun je in zeven dagen wel bewustzijn creëren. Zo van: ‘Ik kom uit mijn werk en schenk een wijntje in. Waarom doe ik dat eigenlijk? Is dat omdat ik er zin in heb, of uit gewoonte?’ Het laatste is vaak het geval.” Bij het betaalde programma van dertig dagen krijg je dagelijks toegang tot veel content, zoals recepten en tips. Je maakt kennis met technieken van NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren), maar ook een afstreepkalender, notebook en calorieënteller zijn inbegrepen. “Aan het eind van die dertig dagen komt alles bij elkaar en heb je een stevige basis om bewust voor een glas wijn te kiezen, of juist niet. Wij willen niet het opgeheven vingertje zijn. Het is een positieve benadering. Het leven is leuk en het kan nóg leuker.”

Doelen stellen

“Het helpt ook als je een doel hebt”, benadrukt Merel. “Bijvoorbeeld afvallen, fitter worden of zelfs je leven een andere richting geven.” Na die dertig dagen gaat iedereen zijn eigen regels maken, leggen de dames uit. Merel: “Je leert te luisteren naar je eigen lichaam. Wat goed is voor mij, hoeft voor Judith niet te gelden. Alcohol is één van de afleiders van de doelen in je leven. Wij vinden niet dat je hoeft te stoppen, maar dat je moet weten wanneer het een valkuil wordt. De stap ernaartoe is vaak moeilijk. Probeer anders kleine stapjes te zetten. Begin de vrijdagmiddagborrel eens met een alcoholvrij drankje. Dat kan al het verschil maken voor de rest van je avond.” No Wine Today komt op het juiste moment. Bewust leven is een groeiende trend, zeker op het gebied van eten en drinken. De verkoop van alcoholvrij bier stijgt explosief. En ook alcoholvrije wijnen vinden steeds meer hun weg naar de consument. Merel: “Mensen gaan ook weer terug naar minder overdaad.”

Alleen maar voordelen

Stel dat je ‘all the way’ wilt gaan en een maand niet drinkt, wat levert je dat dan op? “Heb je even?”, lacht Merel. “Je houdt allereerst tijd over. Ik ga later slapen en sta eerder op. De kwaliteit van je slaap verbetert gigantisch. Je wordt echt uitgerust wakker. Verder val je af en krijg je een mooiere huid. Je voelt je fitter en energieker. Daarnaast bespaar je geld, want die flessen wijn zijn niet goedkoop. Je kunt net zoveel plezier hebben als je met vrienden afspreekt. Als Judith en ik een avond uitgaan, liggen we nog steeds in een deuk, zonder alcohol. Misschien heb je zelfs wel een leukere avond, want de volgende dag weet je alles nog. Het is helemaal niet zo dat wijn altijd iets toevoegt. Oorspronkelijk gaat het om samenkomen en eten en drinken zou ondergeschikt moeten zijn aan het gezelschap. De gewoonte maakt dat veel mensen het vaak andersom ervaren.”

Lees meer over: