LIFESTYLE

Interview met Niels Destadsbader

Niels Destadsbader: mocht de naam nog geen belletje doen rinkelen, dan zal daar waarschijnlijk snel verandering in komen. Deze Vlaamse duizendpoot verovert in
rap tempo de harten van fans, zowel in België als Nederland. CLASSY wist hem te strikken voor een persoonlijk tête-à-tête.

Hoe is jouw carrière in de spotlights begonnen?

“Mijn allereerste rol was die van Suske in de theatershow van Suske en Wiske. Ik was toen 19 jaar oud. Daarna heb ik een hoofdrol als Olivier de Lafayette gehad in de televisieserie Amika.”

Naast je acteerwerk ben je ook doorgebroken als zanger en presentator.

“Dat klopt. Ik nam in 2008 deel aan Steracteur Sterartiest, een programma waarin acteurs zongen voor het goede doel. In slechts tien weken tijd veranderde eigenlijk mijn hele leven. Vanaf dat moment kwam het echt in een stroomversnelling terecht.”

Schrijf je alle nummers zelf? En waar haal je dan inspiratie vandaan?

“De teksten neem ik altijd voor mijn rekening. De melodieën bedenk ik samen met mijn goede vriend en componist Miguel Wiels. Hij werkt in Nederland vaak samen met Paul de Leeuw en is onder andere het muzikale brein achter K3. Ik schrijf over de dingen die mij elke dag bezighouden.”

Welk nummer heeft een bijzondere betekenis voor je?

“Achter elk nummer schuilt een betekenis, maar ‘Speeltijd’ zal altijd een bijzonder nummer blijven. Dit nummer schreef ik toen ik mijn beste kameraad verloor.”

In 2018 heb je tweemaal het Sportpaleis uitverkocht. Hoe was deze ervaring voor jou?

“Waanzin! Het was een droom die uitkwam. Dat er elke avond 18.000 mensen meezingen met de liedjes die ik zelf heb geschreven, dat is een heel speciaal gevoel. En dit jaar mogen we het zelfs drie keer doen!”

In België heb je al heel wat fans. Voelt dat soms niet overweldigend?

“In het begin is dat heel hard wennen, en nog elke dag schrik ik er een beetje van. Maar het is een zalig gevoel om zoveel liefde en respect te krijgen van je publiek.”

Je geeft aan ook Nederland te willen veroveren. Waarom eigenlijk?

“Het is spannend en uitdagend om weer vanaf nul te beginnen. Om als ‘nobele onbekende’ opnieuw afgerekend te worden op je liedjes en op niks anders. Ik hoop dat ik jullie nieuwsgierig kan maken.”

En zou je in Nederland dan graag willen acteren, zingen of presenteren? Of alles tegelijk?

“Muziek is mijn allergrootste liefde, maar ook presenteren lijkt me leuk om te doen bij jullie. Ik hou wel van de manier waarop jullie televisie maken.”

Met welke Nederlandse presentator zou je wel eens een dagje willen ruilen?

“Met Nicolette van Dam, al was het maar om voor één dag zó knap te zijn. En ik ben altijd wel fan geweest van de snelheid van Paul de Leeuw.”

Je hebt natuurlijk al even mogen proeven van de Nederlandse showbizzwereld. Wat zijn de grootste verschillen met België?

“Jullie zijn veel directer, zonder omwegen. Jullie zijn ook wel luider. Wij Vlamingen hebben dat veel minder, al ben ik op dat vlak misschien meer een Nederlander dan een Vlaming.”

Waar ben je het meest trots op?

“Op mijn twee petekinderen, Georges en Marie.”

Wat vind je het leukst aan je werk? En wat is minder leuk?

“Je komt op plekken waar je anders nooit zou komen. Je leert ook veel interessante mensen kennen. Minder leuk zijn de stiekeme foto’s die genomen worden, als je bijvoorbeeld in een restaurant aan het eten bent. Fans mogen mij altijd vragen om samen een foto te nemen, maar stiekem en op afstand foto’s maken van een privé gelegenheid, daar heb ik meer moeite mee.”

Is het moeilijk om werk en privé gescheiden te houden?

“Mijn werk is mijn passie, mijn leven. Dan is het normaal dat je dit niet gescheiden houdt.”

Droomde je hier als jong kind al van?

“Absoluut. Toen ik 8 jaar oud was, schreef ik in elk vriendenboekje bij wat ik later wilde worden… Artiest!”

Welke toekomstdromen heb je nog?

“Ik hoop dat ik nog veel muziek mag maken, grote liveshows kan presenteren. En natuurlijk: dat ik nog veel beter kan worden.”

 

Hitkanon

De nummers van Niels kenmerken zich door hun fijne melodieën en pakkende teksten. Eerder dit jaar bracht hij het nummer ‘Mee naar boven’ uit. Het nummer belandde al snel op nummer een van de Vlaamse top 50. Ook zijn nummers ‘Gloria’, ‘Vlinders in haar buik’ en ‘Door jou’ waren goed voor een notering in de Vlaamse top 50. Het laatste nummer, ‘Door jou’, zong Niels samen met Sam Bettens en Paul Michiels voor Kom op tegen Kanker, een Vlaamse organisatie die zich inzet voor de strijd tegen kanker.

Wist je dat…

1 Niels in 2019 maar liefst vijf MIA’s (vergelijkbaar met de Edisons) binnenhaalde?

2 Hij drie jaar terug met het nummer ‘Skwon meiske’ zijn eerste Zomerhit (grootste muziekprijs van Radio 2) won?

3 En dat hij in 2018 deze prijs weer won, nu met het nummer ‘Verover mij’?

4 Zijn tweede album ‘Dertig’ een record verbrak? Het stond meer dan veertien weken op nummer een in de Ultratop. Nog nooit heerste een Belgische artiest met een Nederlandstalig album zo lang over de verkooplijsten.

Lees meer over:
Lavazza