LIFESTYLE

Zussenzaak: Anne & Esther Vedder

Ondernemen met je zus: hoe leuk – en soms ook vreselijk – dat kan zijn, vertellen drie bijzondere zussenduo’s. CLASSY sprak met de gepassioneerde zussen achter Vedder & Vedder, SOAP TREATMENT STORE en Reinders. “Alleen hadden we dit nooit kunnen doen.”

FOTOGRAFIE: Ruben Duipmans
FOTOGRAFIE: Ruben Duipmans

Tweelingzusjes Anne en Esther Vedder (29) voelden op jonge leeftijd al de behoefte om te ondernemen. Ze gaven workshops in het maken van sieraden, iets wat hun moeder ook altijd deed. Na hun studie richtten Anne en Esther hun merk Vedder & Vedder op, gespecialiseerd in gepersonaliseerde sieraden. “We houden elkaar scherp.”

Persoonlijk

Na hun afstuderen kregen Anne en Esther van hun moeder allebei een gouden ketting cadeau. Het leek hen leuk om iets persoonlijks van hun moeder in het sieraad te laten verwerken, bijvoorbeeld haar handschrift. “Zoiets bestond eigenlijk nog niet. Dit is wel erg leuk, dachten we, en zo zijn we met Vedder & Vedder begonnen”, legt Anne uit. “Omdat het zo persoonlijk is, zijn onze klanten ook enorm blij ermee en delen ze het vaak op social media. Het merk werd snel opgepikt.” Esther vult aan: “We werden door veel mensen voor gek verklaard toen we begonnen, er waren toch al zoveel sieradenmerken? Maar wij zagen een gat in de markt.”

Kritisch

Doordat de zusjes meteen na hun studie zijn gaan ondernemen, hebben ze allebei nog nooit voor een baas gewerkt. “Grappig eigenlijk. Nu geven we leiding aan 25 man”, merkt Anne op. Het ondernemen met elkaar bevalt erg goed. Esther: “Je bent heel kritisch naar elkaar, maar op een goede manier. We houden elkaar scherp.” Anne vult aan: “Ik vind samen ondernemen bijna net zo intiem als getrouwd zijn, dus het is fi jn als je alles kan zeggen.” Maar, merkt Esther op, soms zijn ze elkaar ook wel een dagje zat. “Dat kunnen we dan ook eerlijk zeggen.”

Rolverdeling

Binnen het bedrijf en tussen de zusjes heerst er een duidelijke rolverdeling. Terwijl Esther zich bezig houdt met de creatieve kant, is Anne verantwoordelijk voor onder andere de boekhouding en de website. Hoewel ze elkaar goed aanvoelen, zijn ze het regelmatig niet eens met elkaar. Anne: “Soms is het goed om het even te laten rusten. We proberen er dan later op terug te komen.” “Maar aan de andere kant hoeven we sommige dingen helemaal niet te bespreken”, vertelt Esther. “Dan hoeven we elkaar maar een blik toe te werpen en weten we al wat de ander bedoelt.”

Samen sterker

De zusjes zijn trots op de successen die zij tot nu geboekt hebben. “We trekken bij het behalen van een doel altijd een fles champagne open en schrijven op het etiket welk doel is behaald”, legt Anne uit. Onlangs verhuisden ze hun kantoor naar een pand van 350 vierkante meter, zodat er nog meer ruimte is om te groeien. De volgende stap is uitbreiden naar het buitenland. “Dit is waar ik als klein meisje van droomde”, merkt Anne op. Esther is het met haar eens. “Het wordt heel tastbaar nu. Alleen hadden we dit nooit kunnen doen. Ondernemen is vallen en opstaan. Samen kom je veel verder.”

Lees meer over:
Lavazza