LIVING

Welke woonstijl past bij jou?

Wanneer je je woning inricht, pas je hier meestal een bepaalde stijl toe. Denk aan een landelijke, basic of moderne stijl. Maar hoe weet jij nu welke stijl bij jou past?

Hoofdelementen

Soms straalt een woning al een bepaalde stijl uit, waardoor je erop valt. Bijvoorbeeld een monumentaal pand, authentieke boerderij of industrieel pand. Wanneer dit zo is kun je deze stijl heel makkelijk doortrekken naar de rest van je interieur. Ook grote elementen die een bepaalde stijl uitstralen zoals een keuken (als deze er al in zit) kunnen voor een groot gedeelte bepalen hoe je de rest van je huis afstijlt.

Kleuren

Elke woonstijl heeft verschillende kleurcombinaties die kenmerkend zijn. Zo passen naturelkleuren, wit, grijs en zwart goed bij een basic woonstijl. Bruintinten, azuurblauw en donkergroene tinten bij een bohemian stijl. Een moderne stijl kenmerkt zich door zwart, wit en naturelkleuren met felgekleurde accenten of zachte kleuren roze, grijs of blauw. In een industriële stijl worden de zwart-, wit- en grijstinten juist meer gecombineerd met donkergroen en felle accentkleuren. Donkere tinten in combinatie met zwart kenmerken juist een klassieke look. Terwijl bruine aardetinten in combinatie met groen, blauw, oker of rood een natuurlijke sfeer afgeven. Tot slot horen de pasteltinten bij een romantische woonstijl. Kies welke kleurencombinatie jou het meest aanspreekt om een basis te vormen van je woonstijl.

Accessoires

Hoewel accessoires iets zijn voor later en om alles af te maken, zeggen ze wel enorm veel over welke stijl jou het meest aanspreekt. Als jij in een woonwinkel staat, welke accessoire pak jij dan als eerste en bij welke woonstijl kun je deze onderverdelen?

Vormen & design

Wanneer je voor een bepaalde stijl kiest, komen daar automatisch ook bepaalde vormen bij kijken. Dus is het goed om vooraf alvast te bepalen of je meer gaat voor ronde vormen, strakke lijnen, krullende details, robuuste lijnen of iets met een speels effect. Je kunt gaan voor een mix hiervan in je interieur, maar door een keuze te maken, wordt de uitstraling wel gelijk een stuk rustiger en hangt het meer samen.

Materialen

Elke woonstijl heeft zijn eigen materialen. Zo horen zachte materialen bij een romantische stijl en natuurlijke materialen passen perfect bij een natuurlijke look. Hout, fluweel en leer zijn typisch voor een klassieke stijl en metaal, beton en hout voor een industriële sfeer. Glanzende materialen, plastics, beton en microvezels horen natuurlijk bij een design interieur terwijl hout, beton en linnen meer iets zijn voor een basic stijl. Je kunt in een interieur heerlijk met verschillende stijlen spelen, maar wanneer je een bepaalde stijl meer door wilt laten komen is het goed om rekening hiermee te houden. Welk materiaal zie jij graag terug in je huis?

Inrichting

De woonstijl die je kiest bepaalt voor een groot gedeelte hoe jij je woning inricht. Ga je voor strakke design-vormen en werk je de meubels zo veel mogelijk weg, komen er allemaal klassieke elementen in terug of wordt het een robuuste industriële inrichting? Ook binnen elke stijl heb je enorm veel keuze voor verschillende elementen. Wanneer een bepaalde inrichting je direct aanspreekt, zegt dit veel over de woonstijl die bij jou past.

Image by Varol Maksutoğlu from Pixabay

 

 

Lees meer over:
Lavazza