LIVING

Is thuiswerken het nieuwe werken?

Thuiswerken, misschien had je het voor de Corona-crisis nog nooit gedaan of deed je het maar een paar uur per week. Dan zijn de huidige omstandigheden best even wennen en vragen om de nodige aanpassingen in huis. Als experts in het inrichten van werkplekken geven wij als Office Centre je graag tips en adviezen hoe je jouw thuiswerkplek optimaal kunt inrichten.

De basis

De basis van jouw werkplek zijn natuurlijk je bureau en bureaustoel. Bij een bureau is het vooral belangrijk te letten op de diepte van het blad. Deze moet minimaal 70cm diep zijn om jouw beeldscherm op de juiste afstand te plaatsen en dan nog voldoende ruimte te bieden aan het toetsenbord. De breedte is wat minder van belang, maar let er op dat je voldoende ruimte hebt voor al jouw werkbenodigdheden. Helemaal ideaal is een in hoogte verstelbaar bureau, maar deze zijn vaak wel wat duurder. Daarna is de bureaustoel aan de beurt, let hierbij op de afstelmogelijkheden. Niet alleen de hoogte van de stoel moet aanpasbaar zijn, ook de armleuningen en de rugleuning moeten naar jouw voorkeuren kunnen worden ingesteld. Bij Office Centre krijg je gedegen advies over welke bureaustoel bij jou past en hoe je deze afstelt.

De locatie

Waar ga je jouw thuiswerkplek maken in huis? Heb je een aparte kantoorkamer hiervoor of plaats je een bureau in de woon- of slaapkamer? Waar jouw bureau ook staat in huis, een aantal punten zijn verstandig om op te letten, zoals de hoeveelheid licht en direct zonlicht. Probeer te voorkomen dat de zon direct in je scherm kan schijnen, dit levert alleen maar storende reflecties op. Jouw werkplek dient ook voldoende verlicht te zijn, dit bereik je door indirecte witte verlichting. Hoe witter het licht, hoe beter dit jou helpt om gefocust te blijven. Dus laat de sfeerverlichting even uit en doe een praktische en felle lamp aan tijdens het werken. Naast verlichting is ook geluid en temperatuur van invloed op jouw werkprestaties. Zit je op zolder, waar het in de zomer meer een sauna is dan een kantoor? Dan kun je wellicht je bureau beter op een andere plek zetten waar je geen peentjes zweet. 

De accessoires

Onderschat het gebruik van accessoires ook op je thuiswerkplek niet! Werk je met een laptop, dan is een laptopstandaard geen overbodige luxe. Op die manier is jouw scherm op de juist hoogte en hoef je niet steeds naar beneden te kijken en kun je de hele dag werken zonder een verkrampte houding. En of je nu met een laptop of PC werkt, een ergonomisch toetsenbord en muis zijn sowieso noodzakelijk. Je vindt een ruim assortiment bij Office Centre, online of in een vestiging bij jou in de buurt. Kies indien mogelijk voor draadloze accessoires om jouw bureau vrij te houden van al die kabeltjes, dat geeft alleen maar ruis. 

De orde

Dat brengt ons meteen bij de volgende tip; houdt orde op je bureau. Natuurlijk is het gezellig dat er een foto op je bureau staat, en een plant is al helemaal geen slecht idee. Maar prop je bureau niet té vol. Zo houd je nog ruimte over voor een schrijfblok om notities te maken of om papieren en documenten kwijt te kunnen gedurende de werkdag. Ook een tip is om aan het einde van de dag je dag écht af te sluiten en al je werkpapieren en spullen op te bergen in een kast of lade. Zo begin je de dag daarna weer fris. En mocht jouw bureau in een kamer staan met meerdere functies, dan zorg je er met opruimen voor dat je niet de hele avond nog naar je werk zit te staren en denkt aan al die klusjes die nog liggen te wachten. 

Wanneer je bovenstaande tips en adviezen opvolgt dan komt dat thuiswerken helemaal goed. Begin bij de basis en creëer vanuit daar de perfecte omgeving om jouw werk met volledige focus te kunnen doen. In een van de 39 vestigingen van Office Centre, of online op officecentre.nl, kun je terecht voor meer advies en ons ruime assortiment.

Lees meer over: