TRAVEL

Ontdek het Waddeneiland Rømø

Lekker een weekje of weekendje weg, maar wil je niet zo ver van huis? Denk dan ook eens aan het Deense Waddeneiland Rømø. Met de auto is dit eiland heel goed bereikbaar en vanaf Amsterdam is het nog geen 700 kilometer. Bovendien is hier genoeg te zien en beleven en is dit de ideale plek om tot rust te komen.

De Deense Wadden

Net als Nederland heeft Denemarken ook Waddeneilanden waarvan er drie bewoond zijn. Rømø is hiervan het grootste eiland en met een lengte van ongeveer 17 kilometer is het iets kleiner dan Texel. Je bereikt het eiland via een kilometerslange dijk die vanaf het schiereiland Jutland hierheen loopt. Zoals op vele Waddeneilanden kun je hier uitstekend wadlopen, strandjutten en garnalen vissen, al is er nog wel veel meer te doen.

Sportief eiland

En met dat ‘meer’ doelen we op de sportieve kant van het eiland. Windsurfers, strandzeilers en liefhebbers van kitebuggy’s maken dankbaar gebruik van het enorm brede strand in combinatie met de zeewind. Deze spullen kun je uiteraard ook gewoon huren om zelf een flinke adrenalinekick te krijgen. Op een plattegrond is te zien dat iedere sport zijn eigen stuk strand heeft, zodat je elkaar niet in de weg zit. Met de auto mag je ook gewoon het strand oprijden en dat is een snelle manier om het eiland te verkennen. Al is het verkennen te voet, per fiets of paard een betere optie om het eiland echt te ontdekken.

Zeehondensafari

Op het eiland moet je als paardenliefhebber zeker een bezoekje brengen aan het IJslandercentrum dat gevestigd is bij het hotel Kommandoergaarden. Hier kun je een heuse ‘zeehondensafari’ boeken en dat, jawel, vanaf de rug van een ruige IJslander. Voor degenen die denken dat ze vakantie hebben, is de aanvangstijd van deze rit misschien even slikken, want de rit start om vijf uur ’s morgens. Dit is echter omdat je afhankelijk bent van de getijden. De rit zelf begint echter niet op Rømø, maar op het naastgelegen Waddeneiland Mandø. Dit eiland is alleen via het vasteland te bereiken en dus worden de paarden ingeladen en volgt eerst een ritje met de auto met trailer. Let op, want in de winter is de onverharde weg naar het eiland niet begaanbaar. Wanneer de getijden juist zijn kun je vanaf Mandø over het wad naar Koresand rijden. Op deze grootste zandbank van de Waddenzee tussen de twee eilanden verzamelen zich veel zeehonden en daar komt dan ook de naam zeehondensafari vandaan. Er is overigens geen garantie dat er daadwerkelijk zeehonden te zien zijn. Al met al blijft deze rit absoluut de moeite waard, al is het alleen al om alle verhalen te horen die deze streek rijk is.

Ontspanning na inspanning

Na de lange rit per paard, kan je vast wel wat ontspanning gebruiken en daarvoor hoef je gelukkig niet ver. In het naastgelegen hotel zit een wellnessruimte met verschillende baden, sauna’s en een infraroodcabine. Na een verfrissende hammam-behandeling en ontspannende massage kun je er weer helemaal tegenaan.

Hop-on-hop-off

Hoewel Rømø geen bruisende metropool is, heeft het ook een hop-on-hop-off tour van mei tot en met oktober, maar dan niet per bus maar per tractor. Deze stopt op negen verschillende plekken op het eiland die absoluut de moeite waard zijn om verder te ontdekken. Vervolgens pak je gewoon weer de volgende tractor die twee uur later komt om verder te gaan. 

Stukje historie

Vanaf het eiland ben je zo weer op het vasteland, waar je de stad Ribe niet mag overslaan. Hier kom je alles te weten over de geschiedenis van de streek en hier vind je ook het Vikingcentrum. Dat moet je wel bezoeken wanneer je in Denemarken bent toch?! 

Image by Steve Buissinne from Pixabay

Lees meer over:
Lavazza