LIVING

5 handige tips voor het kopen van je eerste kunstwerk

Een prachtig schilderij aan de muur, een bijzondere vaas in de hal of toch een opvallend beeld in je tuin; de aanschaf van je eerste kunstwerk blijft altijd spannend. Waarop moet je letten en welke tips helpen je nou echt? CLASSY zet vijf handige tips voor je op een rij!

1. Bezoek verschillende kunstbeurzen

Op het moment dat je kunst wilt gaan kopen is de oriëntatiefase erg belangrijk. Onderzoek welke stijl je mooi vindt en waar je naar op zoek bent. Hiervoor kan je online research doen of bij een kunstgalerie binnenstappen voor persoonlijk advies. Ook het bezoeken van kunstbeurzen is erg waardevol. Je komt verschillende handelaars, kunstenaars en stijlen tegen en kan op een laagdrempelige manier je horizon verbreden. In Nederland kan je ongeveer vijftien kunstbeurzen per jaar bezoeken, waarvan de TEFAF in Maastricht een van de meest bekende kunstbeurzen is.

2. Bepaal je budget

Nadat je je verdiept hebt in de kunstmarkt in het algemeen, weet je ook beter welke prijsklassen er zijn. Bepaal vervolgens je budget en denk ook goed na over je doel. Zie je het kunstwerk als een investering of ben je op zoek naar wat leuks om je interieur mee aan te vullen? Zodra je dit helder voor ogen hebt, is het belangrijk dat je je houdt aan je budget. Betaal nooit meer dan je in eerste instantie bedacht hebt!

3. Kies het juiste formaat

Veel mensen kopen hun eerste kunstwerk zonder goed na te denken over de plaats waar het komt te staan of te hangen. Al kom je nog zo’n mooi schilderij tegen en ben je op slag verliefd, als het schilderij te groot is, zal je het nooit kunnen ophangen. Het is tevens goed om na te denken over de kleuren en stijl van het kunstwerk, passen deze goed bij jouw interieur?

4. Doe onderzoek

Op het moment dat je een kunstwerk of een bepaalde kunstenaar hebt uitgekozen, is het verstandig om onderzoek te doen naar de achtergrond van de kunstenaar. Is het een onbekende kunstenaar? Onderzoek voor welke prijs zijn of haar stukken normaal verkocht worden en ga na waar het werk van de kunstenaar al tentoongesteld is geweest. Op deze manier kan je de potentie voor populariteit en waardegroei van de kunstenaar peilen. Heb je een bepaald kunstwerk op het oog? Kijk dan goed naar de originaliteit en kwaliteit van het stuk. Als de kunstenaar goedkope materialen heeft gebruikt, dan zal dit met de jaren niet mooier worden. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat de kunstenaar een origineel werk heeft gemaakt en niet simpelweg een stijl of kunstwerk van een ander heeft geïmiteerd.

5. Take it easy

Kunst kopen kost tijd. Laat je goed informeren, ontdek je eigen smaak en neem de tijd. Haastige spoed is zelden goed en dat geldt al helemaal als je op het punt staat op je eerste kunstwerk te kopen!

Lees meer over:
Lavazza