LIFESTYLE

Denk je rijk, het kan!

Het rijke leven is iets wat veel mensen nastreven - of willen behouden. Wat is daarvoor nodig? Een optimale ‘money mindset’ zoals de meeste geslaagde miljonairs en miljardairs hebben, zegt auteur Timothy Ferriss. Hij onderzocht de denkwijze van succesvolle mensen en vond een aantal treffende overeenkomsten

1.  Wees niet bang om fouten te maken. Je hoeft niet van je faalangst af te komen, maar wees je bewust van je angsten en zorg dat ze te managen zijn. En faal je een keer, haal je schouders erover op. Een misser levert je juist ook weer belangrijke lessen op, zo zeggen veel gefortuneerden. En om je doel te bereiken, moet je juist ook bereid zijn weleens te falen.

2. Zet één stap, ook al is het een kleine. Veel mensen stellen hun dromen of plannen voor de toekomst te vaak uit. Terwijl we juist vast één stap zouden moeten zetten in de richting van onze dromen. Ook al is het een kleine stap, elke stap is er één. Maak van je droom dus een praktisch doel, zelfs al weet je misschien niet precies wat je kunt verwachten. Omarm de uitdaging en stap uit je comfortzone.

3. Wees jezelf en durf kwetsbaar te zijn. Durf authentiek te zijn en wees jezelf. Daar liggen namelijk jouw unieke kwaliteiten en talenten en waarschijnlijk ook jouw toekomstige succes. Conformeer je dus niet en wees de speciale persoon die je bent. Durf ook kwetsbaar te zijn. Erken als je iets niet weet of nog niet kan. Die oprechtheid levert je uiteindelijk juist meer succes op.

4. Verander het, accepteer het of laat het los. Volgens de miljonairs zijn er in vrijwel elke probleemsituatie in het leven drie opties: je kan het veranderen, accepteren of loslaten. Hanteer deze aanpak. Die zal je niet alleen veel geld schelen, maar ook rust in je hoofd geven. De truc is om niet lang stil te staan bij dingen die tegenzitten of anders gaan dan je wilt. Lang piekeren over iets lost helemaal niets op. Maak liever zo snel mogelijk een keuze uit een van de drie opties en ga daarvoor!

5. Wees origineel. Ontwikkel je skills en wees origineel in wat je doet of de manier waarop je iets doet. Hierdoor val jij en wat je doet meer op. Doe het juist op een andere manier dan de anderen. Het gaat niet altijd om ‘beter’ zijn, het gaat eerder om originaliteit.

6. Doe op een dag liever één of twee dingen goed, dan 10.000 dingen tegelijk. Verlies je tijd en energie niet aan ‘druk, druk, druk’ zijn. Het is helemaal niet productief om je dag vol te stoppen met het afwerken van to-dolijstjes. Je zou beter één of twee dingen echt goed kunnen doen. En leer ‘nee’ zeggen. Kost iets je alleen maar veel tijd of zadel je jezelf alleen maar met nog meer verplichtingen op? Zeg er ‘nee’ tegen. Daarmee koester je je energie en blijf je veel productiever.

7. Doe je voordeel met kritiek. Succesvolle mensen laten zich meestal niet weerhouden door negatieve oordelen van anderen. Ze kunnen kritiek makkelijk van zich af laten glijden of ze doen er juist hun voordeel mee.

8. Geniet en mediteer… Verrassend, maar 80 procent van de beroemde en minder beroemde miljonairs doet aan een of andere vorm van meditatie. Door je gedachtestroom even stil te zetten, zouden geniale ingevingen makkelijker ontstaan. Want de mensen aan de top werken hard, maar nemen ook tijd om te genieten en te ontspannen.

Lees meer over: