LIFESTYLE

Skip de winterdip

 

Het is hartje winter en dat betekent koud weer en donkere dagen. Dat zorgt ervoor dat veel mensen in deze periode niet lekker in hun vel zitten. De huidige lockdown helpt ook niet bepaald mee. Toch zijn er zeker dingen die je er tegen kunt doen. Laat die donkere wolken boven je hoofd verdwijnen en zorg ervoor dat je weer lekker in je vel zit. Onderstaande tips slepen je er doorheen.

Ben je gewoon moe of heb je echt last van een winterdip? Mensen die last hebben van een winterdip struggelen vaak met verschillende klachten zoals: vermoeidheid, sombere gevoelens, concentratie problemen, laag libido en passiviteit. Een van de oorzaken is een gebrek aan licht. Dit heeft als gevolg dat we minder vitamine D en het gelukshormoon serotonine aanmaken. Stel je zelf eens de vraag, wanneer voel jij je gelukkiger: Liggend in je bikini onder de Costa del sol of fietsend door de  koude regen? Ik denk het antwoord wel te weten. In de winter zijn de dagen korter waardoor de lichtsterkte van de zon afneemt. Dit heeft een effect op onze biologische klok. Daarnaast maakt je lichaam het stofje melatonine aan. Dat is een hormoon dat ervoor zorgt dat je in slaap valt. Wanneer de dagen korter zijn wordt er bij sommige mensen meer melatonine aangemaakt wat zorgt voor meer vermoeidheid.

Hoe skip je de winterdip?

Probeer eens lichttherapie, dan bedoel ik niet de zonnebank. Door lichttherapie wordt het effect van natuurlijk daglicht nagebootst. Dit zorgt voor een beter bioritme. Voor daglicht kun je natuurlijk ook naar buiten gaan. Aangezien de sportscholen dicht zijn kun je ook de natuur opzoeken, bijvoorbeeld voor een goede hardloopsessie. Sporten zorgt voor een aanmaak van endorfine, dat zorgt ervoor dat je je een stuk blijer voelt. Ja, echt. Zorg daarnaast ook goed voor jezelf. Duik op tijd het bed in zodat je voldoende bent uitgerust. Eet ook voldoende groenten en fruit. Nu klink ik net als je moeder maar een te veel aan suikers zorgt voor een kortstondige energieboost. Na afloop voel je je niet veel beter. Door de sombere gevoelens heb je sneller de neiging om in je eigen bubbel te blijven. Doe dit vooral niet. Bel je beste vriendin, je moeder, je zus of wie dan ook op en lucht je hart. We zijn al sociaal beperkt in deze tijd, isoleer je niet nog meer. Tot slot: Doe vooral dingen waar jij (en Mark Rutte) blij van worden. Mocht je anoniem je ei kwijt willen dan kun je terecht bij het Bel-Me-Wel Register om je gevoelens en gedachtes bij een onbekend persoon te luchten.

Lees meer over:
Lavazza