LIFESTYLE

Zo haal je het maximale uit je thuiswerkdag

Het leven van ouders gaat momenteel niet over rozen. Sinds de scholen weer dicht zijn door de lockdown, is een groot deel van de familie weer thuis. Grote kans dat je keukentafel weer bezaaid ligt met laptops, planners, notitieboekjes en werkboeken. Als ouder probeer je zoveel mogelijk je kind te helpen om goed en geconcentreerd de lessen te volgen. Toch merk je dat je zelf in de knel komt met werk. Hoe kan je nu toch de kinderen begeleiden en alsnog je werk afkrijgen?

Zorg ervoor dat jij en je kind weten wat je kan verwachten van de dag. Maak daarom samen een weekplanning. Kies per dag een gezamenlijke tijd om te lunchen zodat je ritme aanhoudt. Verder kan het verstandig zijn om vaste ‘mentoruurtjes’ in te stellen. In die tijd kan je helpen met huiswerk maken en opdrachten uitleggen. Buiten de mentoruren ben je zelf aan het werk en kan je kind zelfstandig verder.

Na de lunchpauze kan je de verleiding voelen om alsnog even de was op te hangen of de wasmachine in te laden. Probeer alsnog werk en privé gescheiden te houden. Erg lastig als je thuiswerkt, maar zo krijg je echt meer werk gedaan.

Voor een kind kan de dag eindeloos duren, waardoor de kans bestaat dat je kind geen motivatie meer heeft om huiswerk te maken. Stel daarom per dag doelen op en zet een timer om aan te geven wanneer een taak af moet zijn. Dit creëert rust in het huishouden. Hoewel je graag wil helpen met het thuisonderwijs, moet je natuurlijk ook denken aan je eigen werk. Maak dan ook duidelijk wanneer je moet werken en wanneer je kan helpen.

Een eigen kantoorruimte in huis is ideaal om wat scheiding te creëren in huis, maar veel mensen moeten het houden bij de keukentafel. Bijna niemand kan goed werken in een drukke tafel vol met bordjes, kopjes en een hele stapel boeken. Zorg daarom voor wat rust in het huis. Leg alleen de noodzakelijke dingen op tafel en laat elkaars werk niet door elkaar slingeren. Als je iets meer ruimte hebt, kan je een tweede werkplek creëren voor je kind. Het maakt de kans kleiner dat ze sneller afgeleid raken.

Lees meer over: