LIFESTYLE

Geschreven door Lauri Berkhoudt

Zo kom je tot rust na een pittige (thuis)werkdag

Eigenlijk zijn wij vrouwen jongleurs. We houden zoveel ballen in de lucht én vooral draaiende. Misschien ben je ondernemer, werkgever of werknemer. Tel daarbij de rol van vriendin, partner en moeder bij op en je kunt zo het circus in. Voorheen werd de deur dichtgetrokken na een zware werkdag. Nu thuiswerken de norm is, is de scheidingslijn tussen aan- en uitstaan erg fragiel geworden. Je hersens hebben niet in de gaten wanneer werktijd voorbij is en de meer ontspannen rollen kunnen worden aangenomen. Met als gevolg dat rust ver te zoeken is in jouw vocabulaire. Gelukkig is daar Classy, met fijne tips.

De Week van de Werkstress

Dat we hier juist nu aandacht aan besteden berust niet op toeval. Het is namelijk de Week van de Werkstress. Met dit keer als thema balans en laat dat nu juist het toverwoord zijn. Hoe dun het koord ook mag zijn tussen werk en vrijetijd, met deze tips kun je jouw mind trainen waardoor deze sneller kan switchen tussen de aan- en uitknop.

Zorg voor een afsluitingsritueel

Net zoals een ochtendritueel de toon voor de dag zet, kun je een afscheidsritueel gebruiken om zo je hersens een seintje te geven dat de werkdag voorbij is. Mocht je op dit moment thuiswerken dan zou het volgende een voorbeeld kunnen zijn. Klap je laptop dicht, berg hem op in een andere kamer, vervolgens trek je de deur demonstratief achter je dicht. Schenk een goed glas rood in, of zet een heerlijke kop thee en geniet zonder iets anders te doen. Een moment voor jezelf, zonder telefoon en afleiding. Even geen prikkels. Je zult merken dat je na tien minuten rustig bent. Een andere optie is om een stuk te gaan wandelen of een warm bad te nemen.

Ontspan met een Yoga Nidra-sessie

Zit het to-dolijstje nog steeds in die knappe kop van jou? Dan is het belangrijk om grof geschut in te zetten. Een Yoga Nidra-sessie heeft niets met fysieke activiteit te maken. Deze vorm van yoga wordt ook wel slaapmeditatie genoemd. Alleen slaap je niet echt. Je mind blijft namelijk actief, terwijl het lichaam slaapt. Tijdens een Yoga Nidra-sessie bereik je steeds langzamere hersengolven, waarbij je eindigt in de Delta-staat. Zie deze staat als de droomloze slaap en laat hier nu net het zelfhelende vermogen worden geactiveerd. Daarbij staat een sessie gelijk aan drie tot vier uur slaap en vooral een hele fijne reset. Alsof je even de ctrl+alt+delete knop hebt ingedrukt. Nieuwsgierig naar Yoga Nidra? Doe dan mee met de Online Morning Retreat (zaterdag 21 november of zaterdag 19 december, data voor 2021 volgen). Na afloop van deze at home retreat ontvang je een heerlijke Yoga Nidra-sessie die je dagelijks kunt beoefenen.

Werk je in het zweet

Vooral voor degenen met een zittend beroep is het lekker om in beweging te komen na een (thuis)werkdag. Daarbij helpt beweging om het hoofd leeg te maken. Het liefste doe je dit in de buitenlucht. Ga hardlopen, sluit je aan bij en bootcampklas of ga boksen met een personal trainer. Als de hartslag maar omhoog gaat. Wedden dat jij hierna aan niets anders meer denkt dan ontspannen?

Lees meer over: