LIFESTYLE

Esterelle van Zanten

Corona en alcohol: een extra gevaarlijke combinatie?

'Bad habits', we hebben ze allemaal... En in december is het risico extra groot dat we ons vergrijpen aan alles wat slecht voor ons is.  Van wijn tot kerstkransjes, slaappillen of andere middelen... Volgens blogger Esterelle van Zanten komen we tijdens deze periode van lockdowns extra in verleiding. Wat hebben corona en middelengebruik met elkaar gemeen, vraag je je misschien af?

Ten tijde van crisis, waarin we het zwaarder hebben dan normaal, zou je juist verwachten dat we beter voor onszelf en elkaar zorgen. De realiteit is helaas vaak anders, zo vertelt Classy blogger Esterelle van Zanten... 

 

'Door een langere periode te leven in onzekerheid, angst en onmacht, zoeken we allemaal naar manieren die ons door de lastige tijd heen kunnen helpen. Wat kan ons snel en effectief helpen om ons leed te verzachten? 

 

Er zijn diverse middelen voorhanden die direct rust geven. We hebben allemaal de foto’s gezien van rijen wachtende mensen voor de coffeeshops. Sterker nog: de coffeeshops zijn zelfs opengebleven, als essentiele winkels. Net als slijterijen! Dus waar andere winkels zoals sportwinkels en dicht moesten, mochten slijterijen en coffeeshops gewoon openblijven. Bizar toch? Hilarische foto’s, maar helaas gaat het hier bij velen om een echte verslaving. Zo ernstig zelfs, dat de coffeeshops weer open zijn gegaan om mensen van hun middelen te kunnen voorzien en om illegaliteit in softdrugs te voorkomen. 

 

Zo is het ook met alcohol. Dit genotsmiddel wordt eveneens in grote hoeveelheden gehamsterd om de voorraad thuis op peil te houden. Stel je voor dat je zonder zit, wat dan? Het gaat hier echt niet om de gematigde drinkers, maar wel om de grote groep zware drinkers die Nederland telt. Een zware drinker ben je als vrouw als je met regelmaat minimaal een keer per week op een avond vier glazen alcohol of meer drinkt. Bij mannen gaat het om 6 glazen. Nederland telt 1,29 miljoen zware drinkers boven de 18 jaar (bron: www.jellinek.nl). 

 

Alcoholafhankelijkheid is maar beperkt zichtbaar voor de omgeving. Het is immers op zoveel plekken vrij verkrijgbaar en niemand kijkt ervan op als je het koopt of gebruikt. Drinken is ‘normaal’ in onze samenleving. Bovendien zijn zware drinkers meestal goed in het verbloemen. Doordat nu alleen nog thuis gedronken wordt en niet meer in de horeca is overmatig gebruik nog minder zichtbaar dan anders. De angst voor een toename in alcoholconsumptie thuis, gedurende corona, is dan ook gegrond. De horeca wordt minder bezocht, dus gaan mensen thuis. In de hoofdstad van Groenland, Nuuk, is men tijdens de coronacrisis zelfs overgegaan op een tijdelijk verbod op alcoholverkoop, om de kinderen die nu thuis zijn beter te beschermen tegen mishandeling en misbruik. Evenzo in Mexico, Zuid-Afrika en India! 

 

Alcohol is inderdaad een middel waarbij je kunt ontspannen. Het werkt wel degelijk voor velen. Alleen is alcohol - helaas - zeer ongezond en heb je in de loop van de tijd meer nodig om hetzelfde effect te bereiken. Daarnaast loop je bij frequent en overmatig gebruik kans op afhankelijkheid, die ongemerkt weer kan leiden tot een echte verslaving. Riskant en al helemaal als je van jezelf weet dat je een verslavingsgevoelig persoon bent. Verslavingsgevoeligheid kun je bij jezelf checken door na te gaan of je verslaafden hebt in je familie. Dan heb je meer kans om verslavingsgevoelig te zijn. Ook door bij jezelf na te gaan of je gewoontes hebt, zoals extreem sporten of jezelf regelmatig te buiten gaan aan te veel eten of snoepen. 

 

Niet gebruiken of met matel, voorkomt dat alcohol je leven overneemt. Verslavingsgevoelige mensen lopen meer kans, maar ook als je dat niet bent kun je wel degelijk afhankelijk worden. 

 

Wat helpt je dan wel? Praten met je familie en of vrienden over wat je bezighoudt is een gezondere manier om met problemen om te gaan. 

 

Heb je alsnog grote zorgen en problemen schroom dan niet om meer professionele hulp te zoeken. Je bent zeker niet de enige. Schaam je niet. Samen sta je sterker, juist nu.' 

 

Nog wat extra tips van Esterelle: 

*Haal alcohol beperkt in huis, zo afgepast mogelijk 

*Zorg voor voldoende alcoholvrije alternatieven

*Overleg met je partner: ik wil maar 2 of 3 glazen drinken? 

*Alcoholvrije prosecco Jip & Janneke achtige champagne zoals Viverty van de Albert Heijn, crodino, big tom spice tomato mix, of alle 0.0% bieren. Kefir. En wist je dat je zelfs Martini 0.0 hebt? 


Esterelle van Zanten is getrouwde moeder van vier tieners en werkt in het Gooi als herstelcoach, leefstijlcoach & re-integratiecoach. Als specialisatie coacht ze executives met een alcohol en/ of drugs afhankelijkheid. Tevens werkt ze als spreker en trainer op het gebied van gezondheid, gewoontes en alcohol. www.esterellevanzanten.nl.