MODE

Rijke geschiedenis van Bonebakker Juwelier

Bonebakker Juwelier in Amsterdam is één van de oudste juwelenhuizen van Europa. Een merk met een bijzondere geschiedenis en al eeuwenlang een warme band met de koninklijke familie.

Een bezoekje aan Bonebakker Juwelier, in de Van Baerle Shopping Gallery in het Conservatorium Hotel aan het Museumplein in Amsterdam, is een feest voor je ogen. De juwelierszaak is gevestigd in de voormalige directeurskamer van de oude Rijkspostspaarbank. Bij het betreden van de elegante salon valt de ‘centerpiece’ direct op: een vitrinekast in de vorm van een grote parel, die aan een ‘collier’ aan het plafond bevestigd is. Een portret van oprichter Adrianus Bonebakker, waarop hij met goedkeurende blik zijn nalatenschap lijkt te aanschouwen, siert een van de statige muren. Het merk Bonebakker bestaat al sinds 1792 en staat in de top vijf van oudste juwelierszaken van Europa.

Jannie Iwema rolde eigenlijk per toeval de juweliersbranche in. Ze studeerde industriële vormgeving aan de Design Academy in Eindhoven, waar ze zich bezighield met creatief design. Eerst werkte ze voor ontwerper Rodrigo Otazu, vervolgens vertrok ze voor haar werk naar Azië. Ze besloot dat ze genoeg had van het vrije leven en zocht een vaste baan met regelmaat. Ze kon aan de slag bij Bonebakker Juwelier. Ze is nooit meer weggegaan en runt het filiaal in het Conservatorium Hotel inmiddels al jaren.

Het signature sieraad van Bonebakker is toch wel de sleutel van Amsterdam, die ooit als erecadeau aan Napoleon werd gegeven door de stad. De sleutel komt op verschillende manieren terug in de eigen collecties, in de letterlijke vorm als hanger of bijvoorbeeld als klein element in een ringencollectie. Veel expats of mensen die een band hebben met Amsterdam, bijvoorbeeld omdat ze er gewoond of gestudeerd hebben, zijn dol op een dergelijk cadeau.

Lees het hele interview nu in CLASSY Lifestyle!

Lees meer over:
Lavazza