TRAVEL

Het lampje brandt, kan ik doorrijden?

Het lampje van mijn auto brandt, kan ik doorrijden?

Help! Er brandt ineens een dashboardlampje… Betekent dit dat je niet meer door kunt rijden? Ja en nee. Omdat er zoveel verschillende soorten dashboardlampjes zijn, hebben we één en ander op een rij gezet.

Verschillende kleuren dashboardlampjes

Wist je dat er meer dan 60 waarschuwingslampjes in je auto kunnen branden? Een grote klus om ze allemaal uit je hoofd te leren. Daarom zijn de dashboardlampjes over het algemeen ingedeeld in 3 categorieën: rode lampjes, oranje/gele lampjes en groene/witte lampjes. Deze kleuren duiden vaak de ernst van de waarschuwing aan.

Een rood dashboardlampje

Een lage accuspanning, open motorkap, aangetrokken handrem, laag oliepeil of oververhitte motor worden aangeduid met een rood waarschuwingslampje. Wanneer één van deze lampjes brandt moet je direct actie ondernemen, omdat de auto een direct risico waarneemt voor jou, je passagiers en/of je medeweggebruikers. Soms kan je zelf ervoor zorgen dat het lampje uitgaat, zoals de auto van de handrem halen. In andere gevallen moet je direct stoppen met rijden en de garage of een pechhulpdienst bellen, zoals bij een oververhitte motor of lage accuspanning. De specialisten kunnen je dan weer op weg helpen!

Een oranje/geel dashboardlampje

Bij een oranje of geel waarschuwingslampje is de noodzaak om direct in te grijpen niet zo groot. Wel is het van belang om binnen korte tijd actie te ondernemen, dit kan zijn zelf een actie uitvoeren zoals het opladen van de accu of bijvoorbeeld je bandenspanning weer op peil brengen. In andere gevallen is een bezoek aan de garage van belang: denk aan storingen en vieze filters.

Een groen of wit dashboardlampje

Zoals de kleur al doet vermoeden, geven groene en witte lampjes aan dat bepaalde systemen ingeschakeld zijn. Zo is de kleur van de Cruise Control en je richtingaanwijzers vaak groen of wit. Deze lampjes dienen dus eigenlijk ter herinnering, zodat je in één oogopslag ziet welke systemen aan het werk zijn. Handig toch!

Brandt er een lampje in jouw auto en weet je niet wat je moet doen? Op http://broekhuis.nl/dashboardlampjes vind je een compleet overzicht van waarschuwingslampjes én de uitleg ervan. Twijfel je nog? Schroom niet en bel de specialisten van Broekhuis via 0341 - 75 11 87. Ze helpen je graag weer op weg

Lees meer over:
Lavazza