CULINAIR

Culinair door Inge Vaes

Een stukje Hawaï

Volgens mij kent iedereen dat wel dat je thuis komt van een lange dag werken en je geen zin hebt om te koken. Eigenlijk heb ik dan gewoon zin in comfort food. Het meeste eten dat thuis bezorgd wordt is nu niet echt het gezondste wat je kan bedenken. Gelukkig komt daar steeds meer verandering in. Thais, Indiaas en sushi zijn al behoorlijk ingeburgerd als thuisbezorg eten. Gelukkig is daar de POKÉ BOWL.

 

Poké (spreek uit: po-kay) is een Hawaiiaans gerecht dat je het beste kunt omschrijven als een vrolijke mix tussen sushi en een salade. Poké bestaat traditioneel uit blokjes vis (vaak verse tonijn), gemarineerd in sojasaus en sesamzaadjes.

Het is van oorsprong een snack die werd gegeten door vissers in Hawaï. Zo werden de restjes vis op gemaakt. Het woord poké betekent dan ook letterlijk visrestjes. De vissers marineerden de vis in sesamolie, sojasaus en lente-uitjes, onder invloed van Aziatische migranten.

In Nederland is dit aangepast tot een echte maaltijd. Hier heb je twee formaten bowls en voor mij is de kleinste maat al behoorlijk veel. Voordat je kan gaan eten moet je eerst een aantal keuzes maken om de bowl samen te stellen. Er zijn gelukkig ook een aantal specials, bowls die al samengesteld zijn, als je niet kan of wil kiezen.

Als je het formaat van je bowl hebt, gaat het kiezen beginnen:

Stap 1: Basis
De basis is sushi rijst, sla of beide

Stap 2: Poké
Hier draait het natuurlijk om. De orginele Poké is met stukjes vis, vaak tonijn maar hier kan je kiezen uit: zalm, tonijn, kip, garnalen of tofu. Als je dus niet van vis houdt of vegetarisch bent kan je ook prima een Poké bowl eten.

Stap 3: Mix-in
Dit zijn de groentes die je er op wilt hebben. Hier kan je er vier van kiezen. Dan moet je denken aan: Komkomer, wortel, mango, radijs, zeewier, edamame, mais, lente-ui, etc. Echt genoeg keuze om een lekkere groentenmix samen te stellen.

Stap 4: Dressing
Voor wat extra smaak kan je er een dressing naar eigen smaak over doen. Je kan gaan voor sesam, wasabi, soya of chili.

Stap 5: Topping
Om het dan echt helemaal kompleet te maken nog een paar lekkere toppings die je er op kan doen. Ook hier genoeg keuzes om je bowl helemaal af te maken zoals: gebakken knoflook of ui, een sesammix, of een frisse kokosrasp.

Na deze keuzes is je Poké bowl klaar en kan het genieten beginnen.

Helaas waar ik woon bezorgen ze nog geen Poké bowl thuis maar ik rij graag iets om om zo bij Poké Delicious op de Biltstraat in Utrecht mijn bowl te laten maken. Soms eet ik hem daar op of rij naar huis om lekker op de bank ervan te genieten. Dat is ook het voordeel dat het koud is.

Dompel je onder in een heerlijk stukje Hawaï in Nederland.

bron: www.gooisch.nl

Lees meer over:
Lavazza