MODE

Designer items geveild door Justitie

Een buitenkans wanneer je je zinnen hebt gezet op die ene Chaneltas: Het Openbaar Ministerie (OM) verkoopt designertassen en -kleding, afgepakt van verdachten. Dit is voor het eerst aangeboden in een speciale veiling, met een opbrengst van ruim 230.000 euro!

Als het OM beslist dat inbeslaggenomen eigendommen verkocht moeten worden, dan worden deze door Domeinen Roerende Zaken (DRZ) aangeboden in diverse veilingen. Boten en auto’s, maar ook fi etsen en gereedschap gingen al onder de hamer. Hierbij waren ook pareltjes verstopt, zoals designertassen, -schoenen en -kleding. In beslag genomen in het kader van ‘strafrechtelijk afpakken’. Nu het OM steeds meer oog heeft gekregen voor deze waardevolle items, was het tijd voor een aparte veiling van designeritems. “Bij deze eerste veiling werden driehonderd kavels aangeboden,” vertelt Bettina Dalenoord, Marketing Directeur bij BVA Auctions. “Daar zaten zeker unieke items bij. De Hermès Birkin handtas bijvoorbeeld. Die tassen zijn zo schaars dat ze tweedehands soms nog meer waard zijn dan de nieuwprijs. Voor sommige modellen zijn zelfs wachtlijsten. Chanel was de grote favoriet bij de biedingen, die zijn by far het meest verkocht. Louis Vuitton was goed voor een tweede plaats,” merkt Bettina op. “Het item dat het meest opviel, was de Louis Vuitton tassenset. Het is heel bijzonder dat zo’n set in zijn geheel wordt aangeboden. Deze hoeft overigens niet van één persoon te zijn geweest. Het zou ook zomaar kunnen dat deze tassen van wel tien verschillende mensen waren.”

Bucketlist

Wie serieus geïnteresseerd was, kwam eerst naar de kijkdag. De veiling zelf vond alleen online plaats, maar het veilinghuis opende vooraf wel twee keer haar deuren voor belangstellenden. Volgens Bettina waren de geïnteresseerden op de kijkdagen zeer goed voorbereid. “Kopers weten vaak goed wat ze willen hebben en wat hiervan de waarde is. Het item staat vaak al heel lang op hun bucketlist. Maar een veiling is ook emotie, op een gegeven moment wil je gewoon winnen. Mijn interpretatie is dat het kopers niet uitmaakt van wie de items zijn geweest. Belangrijk is dat de aanbieder betrouwbaar is en als het OM de verkopende partij is, dan weet je zeker dat het goed zit.” Dat beaamt Maaike Vonder, persvoorlichter van DRZ. “De spullen zijn op echtheid gecontroleerd en vervolgens getaxeerd in opdracht van DRZ. Namaak wordt vernietigd.” Voor diegenen die het jammer vinden dat ze deze eerste veiling hebben gemist, niet getreurd. Er komen wellicht nieuwe kansen. Het OM gaat, in overleg met opsporingsdiensten van de FIOD, Politie en DRZ, bekijken of het in beslag nemen van designeritems landelijk kan worden doorgevoerd. Want misdaad mag niet lonen, vinden ze. Bij opsporingsinstanties was er bij doorzoekingen te weinig aandacht voor de inbeslagname van designeritems. Die aandacht is er nu wel.

Is het OM tevreden met de opbrengst? “De opbrengst van de veiling is €232.000,” vertelt Maaike Vonder. “Gezien het feit dat dat ruim dertig procent hoger ligt dan de geschatte waarde van de items kunnen we zeker tevreden zijn met het resultaat.” De opbrengst gaat naar de staatskas en wordt bijvoorbeeld gebruikt om slachtoffers van een misdrijf te betalen of om het geld dat een veroordeelde van de rechter moet betalen veilig te stellen.

Lees meer over:




Lavazza