LIFESTYLE

Lieke en Sjors (Ik Vertrek) zijn niet 'verwend'

Ruim 1,7 miljoen kijkers zagen Lieke en Sjors (allebei 25) vertrekken naar Bali om een yoga retreat te openen. De reacties waren niet allemaal positief. Hoe gaat het nu met de ambitieuze millennials? “Ons avontuur is nog lang niet klaar.”

Na de uitzending van ‘Ik vertrek’ kregen ze het goed voor hun kiezen. Sociale media puilden uit met kritische noten van kijkers. Te arrogant en te betweterig en nog veel meer. Moesten deze mensen het gaan maken in den vreemde? Maar Sjors en Lieken lieten de kritiek voor wat het was en trokken hun eigen plan. Inmiddels hebben ze zich goed gesetteld op Bali en geven CLASSY exclusief een blik in hun leven na de tv-uitzending. En hoe kwamen ze eigenlijk op Bali terecht?

Surfschool

“Twee jaar geleden kreeg Sjors een baan aangeboden als operationeel manager bij een surfschool op Bali”, legt Lieke uit. “Dit was alleen voor de wintermaanden, dus een leuke uitdaging voor hem.” Zelf zat Lieke in net in een carrièrelift, dus voor haar was het minder makkelijk om het leven in Nederland achter zich te laten. Ze had echter naast haar werk een badkledinglijn opgezet en daar wilde ze graag meer tijd in steken. “Uiteindelijk besloten we samen een sprong in het diepe te wagen en gewoon te gaan.”

Na twee maanden op het eiland valt het Lieke en Sjors op dat er veel stukken land te koop stonden. Ze raken nieuwsgierig en gaan op zoek naar een eigen stukje land. Wat ze daarmee willen doen, weten ze dan nog niet. “Na tien objecten bekeken te hebben, kwamen we op een stuk wat we zo onwijs mooi vonden. Midden in de rust, maar nog steeds vlakbij het centrum. De prijs zou gaan stijgen, maar wij konden het nog kopen voor de eerste prijs, omdat we er snel bij waren. Dit maakte dat we al onze spaarcenten bij elkaar hebben gesprokkeld en besloten het land te kopen. Zonder enig plan wat we ermee zouden gaan doen.”

Opeens zijn ze dus eigenaar van een stuk land, op Bali. “We sloegen gelijk aan het brainstormen”, vertelt Lieke. “Ik volgde al regelmatig yogalessen om te ontstressen en inspiratie op te doen voor mijn collecties.” Sjors vult aan: “Ik was vooral bezig met surfen, dus we wilden dit combineren. Uiteindelijk hebben we een programma ontworpen dat dicht bij ons ligt. Happy Fish Bali was geboren. Yogaprogramma’s zijn vaak wat zweverig en spiritueel, ons programma heeft een nuchtere ondertoon. Lekker Nederlands!”

Ik vertrek

Op een avond geniet het stel van een lokaal biertje, als Sjors tegen Lieke zegt: “Het is eigenlijk net een ‘Ik vertrek’-verhaal!” Ze schrijven een mailtje aan de redactie en krijgen een enthousiaste reactie terug. Vanaf het moment dat ze – na een periode van vijf maanden in Nederland – teruggaan naar Bali worden ze gevolgd door een cameraploeg. Lieke: “Elk moment van de dag heb je een camera op je gericht, dat is best even wennen. Maar wij kwamen er redelijk snel in. We zijn wie we zijn, dachten we. De tweede dag hadden we bijvoorbeeld geen stroom en geen douchewater. Tuurlijk hadden we voor de opnames graag even willen douchen, maar aan de andere kant geeft het dan wel een waarheidsgetrouw beeld. Dachten we.”

Begin april zien ze op Bali het eindresultaat van al die maanden filmen. Om drie uur ‘s nachts zitten ze aan de buis gekluisterd. Lieke: “De eerste twintig minuten waren grappig en leuk. De minuten die daarna volgden, werden steeds meer verdraaid. Wij hadden tijdens de aflevering al het gevoel dat er informatie miste of over elkaar heen was geplaatst. Daar kwam een stukje teleurstelling en verdriet bij kijken. Je geeft je bloot en het programma verzekerde ons toentertijd dat ze het zouden neerzetten zoals het is.”

Ophef

De aflevering zorgt voor ophef in Nederland. Sommige kijkers noemen de twee ‘verwend’ omdat ze allerlei personeelsleden inhuren voor hun yoga retreat en ogenschijnlijk weinig zelf doen. Aan RTL Boulevard leggen ze uit waarom: “Als buitenlander kom je niet zomaar aan het werk in Indonesië. Alle banen die door de lokale bevolking kunnen worden verricht, mogen buitenlanders niet doen.” Gelukkig levert de uitzending ook veel positieve reacties op. “Het is bijzonder wat er kan ontstaan door een uitzending”, vindt Lieke. “Het is een hele ervaring als je overspoeld wordt door media. Wij richten ons op de positieve kant en laten ons zeker niet uit het veld slaan.” En hoe het nu gaat met het yoga retreat? “Heel goed!”, vertelt ze trots. “Het hoogseizoen gaat nu beginnen en we hebben er onwijs veel zin in.”

Hoewel Lieke en Sjors de tijd van hun leven hebben op Bali, missen zij Nederland zeker wel. “Ik mis lekkere kaas en mijn vrienden in Haarlem”, zegt Lieke. “Sjors mist vooral het kitesurfen met zijn vrienden en de gezelligheid bij zijn eigen surfschool in Nederland, waar altijd wel wat te beleven was.” Toch wil het stel definitief op Bali blijven wonen. “Wij gaan lekker verder met het leven van onze droom. Het is hard werken, maar we hebben zoveel geleerd het afgelopen jaar… Ons avontuur hier is nog lang niet klaar!”

Lees meer over: