LIVING

Tips om te ontspullen

Ontspullen is helemaal de trend van nu. Je hele huis opruimen om alles beter vindbaar te maken en meer ruimte te creëren in je huis en hoofd. De opruimgoeroe Marie Kondo is een belangrijke inspiratie voor velen die hiermee bezig zijn. Volgens haar moet je alleen datgene bewaren waar je echt blij van wordt. Wij zetten een aantal van haar tips op een rijtje.

Iets voor jou?

Ten eerste is het goed om uit te vinden of het ontspullen wel echt iets voor jou is. Stel jezelf bij alles de vraag of je hier echt blij van wordt. Als je van al je spullen blij wordt, dan is daar natuurlijk ook niks mis mee en dan is het ontspullen gewoon niks voor jou. Houd je echter spullen, omdat je ze hebt gekregen, dan moet je misschien toch eens nadenken over een opruimbeurt.

Kledingstukken selectie

Begin met het ontspullen van iets makkelijks, zoals je kledingkast. Natuurlijk is het moeilijk om kleding weg te doen, maar maak hiervoor afspraken met jezelf. Als je een kledingstuk langer dan een jaar niet hebt gedragen, kun je ervan uitgaan dat het niet een favoriet is en kun je het waarschijnlijk beter wegdoen naar het goede doel of tweedehands verkopen.

Direct sorteren

Wanneer je begint met opruimen is het handig om spullen gelijk te sorteren. Gaat het in de prullenbak of geef je het aan iemand anders, wil je het verkopen of breng je het naar de kringloop. Zoek alles gelijk uit, zodat je het niet tien keer in handen hebt, maar efficiënt te werk gaat.

Per keer één kamer

Je kunt natuurlijk als een kip zonder kop je hele huis doorrennen om te ontspullen, maar volgens Marie Kondo werkt dit niet. Volgens haar is het verstandig om structuur aan te brengen in je opruimwerk en te beginnen in één kamer, die je helemaal uitpluist voordat je begint aan de volgende. Het schijnt het beste te zijn om te beginnen met hetgeen waar je het meest tegenop ziet, maar van ons mag je ook wel gewoon makkelijk beginnen om even in te komen.

PS. vergeet bij het opruimen ook je voorraadkamer of –kast niet. Hier staan vast nog een aantal spullen die al over de datum zijn.

Maak er een spelletje van (met beloning)

Voor de een is het heerlijk om op te ruimen en voor de ander is het noodzakelijk goed. In dat laatste geval is het goed om er bepaalde doelen aan te hangen. Bijvoorbeeld: vandaag wil ik deze kamer helemaal opruimen of vandaag ga ik de boekenkast uitsorteren. Daar moet je je natuurlijk wel aan houden. Om daar zeker van te zijn kun je een challenge met iemand uit je omgeving aangaan, maar je kunt er ook een beloning tegenover stellen. Als ik klaar ben met mijn kledingkast mag ik een rondje lopen, met een vriendin naar het terras of een andere ontspannende activiteit doen.

Volhouden

Wanneer je klaar bent met ontspullen, wil je dat natuurlijk wel zo houden, want voor je het weet staan er toch weer heel veel items in je huis waar je niet blij van wordt. Volgens Marie Kondo moet je elke keer wanneer je iets koopt, ook iets soortgelijks wegdoen. Wanneer je niks kan wegdoen en nog steeds heel blij wordt van alles wat in je huis staat, hoeft dit natuurlijk niet.

Wil je nog wat extra tips en jezelf verdiepen in het ontspullen? Er zijn verschillende series op Netflix te vinden rondom dit thema en Marie Kondo heeft met ‘Tidying up’ ook haar eigen serie op dit kanaal.

Image by Arek Socha from Pixabay

 

 

Lees meer over:
Lavazza