TRAVEL

De 10 leukste musea in Nederland

We komen er steeds meer achter dat een dagje weg in eigen land zo gek nog niet is en zelfs heel erg leuk kan zijn. Nog op zoek naar wat extra inspiratie voor komend najaar? Plan eens een bezoekje aan onderstaande musea.

1.       Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in hartje Amsterdam is hét museum dat je absoluut een keer bezocht moet hebben als Nederlander. ’s Werelds bekendste kunstwerken vind je hier terug in de collectie zoals Het melkmeisje, De Nachtwacht, Aziatische tempelwachters en Breitnernachtwacht. Ook zijn er diverse workshops te volgen en heeft het Rijksmuseum een heerlijke tuin. Het museum is trouwens ook online te bezoeken.

2.       Het Mauritshuis

Het Mauritshuis is het museum als je het over Nederlandse schilderkunst uit de zeventiende eeuw hebt. Met Vermeers Meisje met de parel, meesterwerken van Rembrandt en Het puttertje van Fabritius die daar standaard worden tentoongesteld. Naast de werken die er altijd hangen zijn er ook verschillende tijdelijke exposities.

3.       NEMO

Dit museum staat misschien wel een beetje bekend als museum voor kinderen, maar voor volwassenen is het eigenlijk net zo leuk. Ontdek en leer meer over natuur- en scheikunde door diverse proefjes te doen waardoor de wetenschap in één klap leuk en interessant wordt.

4.       Anne Frank Huis

Iedereen kent Anne Frank wel uit de geschiedenisboeken over de Tweede Wereldoorlog en natuurlijk haar wereldberoemde dagboek. Stap met een bezoek aan het Anne Frank Huis in het leven van toen en beleef haar verhaal door middel van foto’s, filmpjes, citaten en authentieke voorwerpen. Dit museum brengt de indrukwekkende gebeurtenissen weer tot leven.

5.       Madurodam

Dit is misschien geen echt museum, maar zeker weten een leuk park om een aantal uren mee zoet te zijn. In Madurodam staan allerlei Nederlandse steden en trekpleisters in miniatuur. Zo loop je in een mum van tijd heel Nederland door. Je hoeft hier niet alleen te kijken, want er zijn ook allerlei activiteiten en attracties.

6.       Archeon

De wereld van de vroegste geschiedenis ervaar je in het Archeon. In de 454 boerderijen, huizen en hutten wordt het verhaal verteld van de prehistorie, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. In dit actieve buitenluchtmuseum kun je ook allerlei vaardigheden leren die in deze tijden populair en vaak ook noodzakelijk waren zoals vuur maken, boomstamkano varen, kaarsen maken, boogschieten en zwaardvechten.

7.       CORPUS

In een klein uurtje maak je bij CORPUS een spectaculaire ‘reis door de mens’. Dit unieke museum geeft je een inkijkje in het functioneren van het menselijk lichaam en leert je hoe je deze gezond kan houden. Onder begeleiding van een audiotour kom je binnen in de knie en loop je als het ware door je eigen lichaam heen om het via je hersenen weer te verlaten. Hierna kun je nog allerlei leuke testjes doen en spellen spelen om nog meer over je lichaam te ontdekken.

8.       Museum BroekerVeiling

De Broekerveiling is de oudste doorvaargroenteveiling ter wereld. In 1887 ontstond hier het veilen bij afslag, een manier die we nu ook nog terugzien bij veel online paardenveilingen. Het veilen van groenten tegen het hoogste bod wordt in dit museum vandaag de dag nog steeds gedaan. Ervaar hier dus zelf hoe dat gaat en ontdek alles over deze historische plek.

9.       Spoorwegmuseum

In het Spoorwegmuseum ondervind je hoe de trein als vervoersmiddel de wereld veranderde. Je ziet hier allerlei treinen die door de jaren heen werden gebruikt zoals de ouderwetse stoomtrein. De allereerste stoomlocomotief van Nederland staat hier onder meer. Achterhaal alles over seinen, transport, droomreizen en nog veel meer.

10.   Aviodrome

Leer en ontdek alles over vliegtuigen en de luchtvaart in het luchtvaartmuseum Aviodrome. Zo zijn er toffe exposities, filmmateriaal en activiteiten om te doen zoals een vluchtsimulator om op een leuke manier meer te ontdekken. Dit museum is leuk voor zowel jong als oud.

 

Image by Ron Porter from Pixabay

Lees meer over: