BLOGS

Blog door Esterelle van Zanten

Meer of minder ’wijnen’ in tijden van corona?

Wijn drinken of borrelen is sinds kort veranderd in ‘wijnen’. Het nieuw bedachte werkwoord ‘wijnen’ is zo bekend en herkenbaar dankzij de excentrieke familie Meiland. Ze wijnen volop in Frankrijk en hebben hun credo ’wijnen, wijnen, wijnen’ zelfs als merk vastgelegd. 

Ze kunnen ongelimiteerd drinken van hun eigen wijnmerk ’la famille Meiland’, niet goed, geld terug! Ik denk dat iedere Nederlander deze slogan wel kent en er een glimlach bij tovert. Voor hen en vele anderen is er altijd wel een vijf in de klok, ergens op de wereld. Of een reden om te mogen drinken: succes, blijdschap, verdriet, tegenslag of boosheid. Een andere oprecht vriendelijke en vindingrijke Nederlander maakt en verkoopt zijn eigen merk ‘Slurp’ wijn, namelijk Ilja Gort. Ook zo’n leuke en sympathieke man. Helaas helpen noch Martien Meiland noch Ilja Gort Nederland hiermee gezonder te worden. Volgens hen is er namelijk niets mis met een glas goede wijn. Het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn en dat is het ook.

Met regelmaat drinken kost je niet alleen behoorlijk wat geld, maar kan op termijn ten koste gaan van je mentale, fysieke en emotionele gezondheid. Je verliest de connectie met jezelf en anderen. De nadelen op korte en lange termijn zijn groot en natuurlijk niet leuk om op te noemen. Ze variëren van katers, ruzies, vermoeidheid, echtscheidingen tot mogelijk zelfs diverse soorten kanker en hersenziektes.

Er is hier te weinig aandacht voor en nog steeds heerst er een zeker stigma op alcoholisme. Onnodig want alcoholisme is een mentale en fysieke chronische ziekte. Het woord verslaving geeft aan dat je een ‘slaaf’ bent geworden van je middel. De aard van alcohol is zo dat je meer gaat drinken in plaats van minder. Je hebt in gebruik helaas niets meer te kiezen. Dit kan eveneens gelden voor: wiet, eetstoornissen, social media, seksverslaving, cocaïne, andere harddrugs of gamen.

Zo’n situatie moet voorkomen worden en kan voorkomen worden door maat te houden (of onthouding). Namelijk door te focussen op dat wat wel goed is, door zelf de verantwoordelijkheid te nemen over wat je doet en consumeert en door jezelf bovenal niet zielig te vinden.

Ben je al te ver gegaan? Schaam je niet. Dat helpt je immers niet en daarbij zijn er helaas duizenden andere mensen met hetzelfde probleem. Door passende hulpverlening te zoeken en accepteren zal je ook merken dat je niet alleen bent en dat een andere gezonde manier van leven er ook voor jou is. 

Esterelle

 

Over Esterelle van Zanten

Esterelle van Zanten is getrouwde moeder van vier tieners en werkt in het Gooi als herstelcoach, leefstijlcoach & re-integratiecoach. Als specialisatie coacht ze executives met een alcohol en/ of drugs afhankelijkheid. Tevens werkt ze als spreker en trainer op het gebied van gezondheid, gewoontes en alcohol. www.esterellevanzanten.nl

 

 




Lavazza