LIFESTYLE

Blog door Esterelle van Zanten

Drink jij veel, wijn-ig of niets? Waar sta jij, nu?

Hoeveel drink jij? Durf jij het aan om jezelf deze vraag te stellen? Maar lastiger nog: ook de uitkomst onder ogen te zien?

Als jouw antwoord ‘niets’ drinken is, dan behoor je -nu nog- tot de ‘happy few’. Deze groep van niet-drinkers wordt overigens steeds groter en zeker niet alleen in of door dry januari. Geweldig en houden zo! In deze groep zitten mensen die alcohol niet lekker vinden. En de mensen die het besef hebben, soms door ervaring, dat alcohol een ongezond genotsmiddel is.

Als je ‘wijn-ig’ drinkt: hoeveel is dat dan werkelijk? Weet dat de huidige norm is dat niets altijd beter is dan iets. Het veelgebruikte argument en excuus dat ‘een glas rode wijn goed is tegen hart en vaatziekten’ is echt passé, helaas. Toch houden veel mensen zich hieraan vast, zodat het recht om alcohol te nuttigen in hun hoofden blijft bestaan.

Wat dan wel helpt tegen hart- en vaatziekten: frequent sporten, gezonde voeding, voldoende slaap, weinig stress en liefst dus geen alcohol. Probeer altijd binnen de grenzen blijft van verantwoord drinken. Drink liever niet meer dan 7 normale! glazen alcohol verspreid over de week. Las ook minstens 2 of 3 alcoholvrije dagen per week in. Bedenk dat je een keuze hebt en een betere keuze kunt maken als je op de hoogte bent van de gevaren. Dat zijn er nogal wat!

Weet ook dat minder drinken op de langere termijn niet zo voor de hand ligt. Meer drinken wel. Dat heeft te maken met trek en de dopamine aanmaak in je lichaam: je hoofd en lichaam vragen om meer. Wees bewust en kies met je gezonde verstand.

‘Veel’. Veel en regelmatig alcohol gebruiken brengt je op termijn zeker niets goeds. Na het vluchtige genot merk je al snel de minder fijne gevolgen. Buiten de kater heb je ook steeds minder of zelfs niets meer te kiezen. Het vrijblijvende is weg en je hoofd vraagt met regelmaat om die welverdiende en verlichtende borrel. Dat kan ook zo zijn als je alleen in het weekend drinkt. Is dat gek: nee. Moet je je schamen: nee. Het ligt namelijk niet aan jou, maar aan de complexe werking van alcohol op het menselijk brein. Kun je hier iets aan doen: ja! Er zijn diverse uiteenlopende opties voor adequate en passende hulp. Ook als je denkt geen keuze in gebruik te hebben, wees dan wijs door (laagdrempelige) professionele hulp te zoeken. Die is er voor iedereen.

Over Esterelle van Zanten

Esterelle van Zanten is getrouwde moeder van vier tieners en werkt in het Gooi als herstelcoach, leefstijlcoach & re-integratiecoach. Als specialisatie coacht ze executives met een alcohol en/ of drugs afhankelijkheid. Tevens werkt ze als spreker en trainer op het gebied van gezondheid, gewoontes en alcohol. www.esterellevanzanten.nl

 

Lees meer over: