BEAUTY

A world of Wellness

Introduceer de rituelen uit verre landen in je eigen huis.

Goed voor jezelf zorgen is geen nieuwe ontdekking. Sterker nog, het gebeurt al eeuwen. Zo staan de Romeinen bekend als de grondleggers van badhuizen en kuuroorden. Tegelijkertijd zaten de Finnen in hun eerste sauna. De Arabieren maken al eeuwen dankbaar gebruik van de mineralen uit de Dode Zee.

FIRA ging op zoek naar de geschiedenis van wellness. Waar komt wat vandaan?

1. Indianen (tipi)
Geloof het of niet, maar een tipi werd vroeger door indianen gebruikt als sauna. De kegelvormige tent was ideaal om warmte vast te houden. De indianen gebruikten de tipi’s ook bij speciale ceremonies, waarbij ze de vier natuurlijke elementen Aarde, Vuur, Water en Lucht vereerden. Bij die ceremonies werden stenen in het midden verwarmd door vuur en met water besprenkeld. Een variant op de sauna dus.

2. Russen (banja)
Een banja betekent letterlijk bad of badhuis in het Russisch. De Russische banja’s zijn met een gemiddelde van 90 graden net zo heet als de Finse sauna’s. Ook de Russen gooien water over de stenen van de sauna-oven. Op deze manier wordt de hoge luchtvochtigheid bereikt en kan de hitte effectiever werken. Er zijn twee soorten banja’s, de zwarte en de witte. In de zwarte banja's verlaat de rook door een gat in het plafond of door de deur de ruimte. Witte banja’s zijn wat slimmer in elkaar gezet en hebben pijpen waar de rook door verdwijnt. Of de Russen eerder waren dan de Finnen? Wie zal het zeggen.

3. Finnen (sauna)
De Finse sauna is misschien wel de meest bekende in Nederland. De Finnen woonden vroeger deels onder de grond, in zelfgebouwde hutten. Om deze hutten te verwarmen werd in het midden van de hut een door vuur verwarmde steen gelegd. Het verhaal gaat dat toen men er per ongeluk water overheen gooide, het gigantisch warm werd. Zo is de Finse sauna geboren.

4. Romeinen (thermae)
Thermae is afgeleid van het Griekse woord thermos en betekent warm. De Romeinen gebruikten badplaatsen niet alleen voor lichaamsreiniging, maar ook om te sporten en als sociale ontmoetingsplaats. De Romeinen waren echte liefhebbers, want ze waren bijna dagelijks in de thermae te vinden. Mannen en vrouwen baadden gescheiden.

Verschillende openingstijden moesten ervoor zorgen dat mannen en vrouwen elkaar niet naakt tegen konden komen. Want stel je voor. Je zou kunnen stellen dat de thermae, zoals door de Romeinen bedacht, de voorlopers waren van de wellnessresorts zoals we die vandaag de dag kennen.

5. Maya (Temazcal)
In het stadje Temazcal in El Salvador zijn de huizen van Maya indianen bewaard gebleven. De stad werd getroffen door een vulkaanuitbarsting, maar door de vulkanische as zijn de dorpen nagenoeg intact gebleven. Daardoor kon men zien dat de Maya's een voorloper op de sauna hadden gemaakt. Je kunt je voorstellen, dit was groot nieuws. Middenin hun hut werden vulkanische stenen opgewarmd. Het 'zweethok' werd vervolgens gebruikt om zieke mensen beter te maken. Daarnaast was het een ideale plek voor vrouwen om te bevallen.

6. Egyptenaren (Bron van de Zon)
Voor de Egyptenaren stond reinheid gelijk aan geestelijke zuiverheid. Lichaam en geest die met elkaar in verbinding stonden. Zou wellness hier ontstaan zijn? Egyptische priesters wasten zich wel vier keer per dag. Er zijn in de stad Mohenjo Daro enorme rituele bassins gevonden. Ook de bekende Cleopatra liet zich graag verwennen: het door haar bedachte melkbad is inmiddels wereldberoemd. Een bekende waterbron in de Libische woestijn, de Bron van de Zon genaamd, staat bekend als de badplaats van Cleopatra.

7. Midden-Oosten (hamam)
De hamam vindt zijn oorsprong in het Midden-Oosten. Het lijkt op een Romeinse badplaats, want ook hier is er een sterke sociale functie, het is een plek waar mensen zich kunnen wassen en samenkomen. Het verschil zit in de islamitische rituele reiniging en Turkse tradities. Ook hamams hebben gescheiden ruimtes voor mannen en vrouwen, of vaste tijdstippen waar de mannen en vrouwen kunnen baden. Een hamam is een hete ruimte gevuld met stoom met in het midden een hete marmeren steen. Als je op deze steen gaat liggen, gaan de poriën open en begint het zweten. Personeel behandelt je lichaam met water, zachte zeep en een ruwe handschoen.

8. Jordanië (de Dode Zee)
De Dode Zee is het laagst gelegen meer ter wereld. Lager kun je niet. Het bevindt zich tussen Jordanië en Israël in. Het meer heeft de hoogste concentratie van mineralen en zout. Door de helende werking is de Dode Zee geliefd bij vele volkeren. De Dode Zee is vandaag de dag nog steeds een belangrijke bron voor wellness-producten die wereldwijd verkocht worden.

Bron: Just N'joy

Lees meer over:




Lavazza