CULINAIR

Culinair door Petra Elie

Zó herken je een authentieke Limoncello!

Wie deze zomer in Italië op vakantie is geweest, heeft vast en zeker genoten van een glaasje Limoncello. Hét frisse drankje waar de Italianen hun lunch of diner mee afsluiten. De kwaliteit is helaas nogal wisselend. Wij vertellen je hoe je een authentieke Limoncello herkent.

Ingmar Berkhout is geboren in Italië en ging naar de Hoge Hotelschool in Maastricht. Hij weet als geen ander hoe een echte limoncello moet smaken. “Het draait om de herkomst van de citroenen.”

Limoncello heeft slechts vier ingrediënten: water, alcohol, suiker en citroen. De beste citroenen zijn groot en hebben een dikke schil. Niet het vruchtvlees van de citroen wordt gebruikt. Alleen de schil geeft de smaak, kleur en stroperigheid aan de limoncello. Authentieke limoncello wordt gemaakt van citroenen uit Zuid-Italië. De eenvoud van het recept vraag om perfecte ingrediënten.

Limoncello is over de hele wereld verkrijgbaar, maar de kwaliteit is nogal wisselend. Vaak worden kleinere citroenen gebruikt, of er worden zelfs kleur- en smaakstoffen toegevoegd.

“Een echte, authentieke en bovendien biologische limoncello is makkelijk te herkennen. Het heeft het Italiaanse IGP keurmerk, dat gedrukt staat op het etiket. In Nederland heb ik dat, naast de Limoncello van DiGusti, nog niet gevonden.” aldus Berkhout.

Naast het keurmerk is de helderheid van de likeur een teken van kwaliteit. Echte Limoncello is altijd een beetje troebel, goed zichtbaar in een heldere fles. Als de fles gezandstraald of ondoorzichtig is, kan dat wijzen op een industriële variant.

Berkhout vond een echte authentieke Limoncello aan de Amalfikust. De citroenen groeien er tegen de krijtrotsen. Naast de bekende goudgele likeur vond Berkhout ook traditionele Napoletaanse cakejes, gedrenkt in Limoncellosiroop: Babà. In Zuid-Italié is de romige chocolade Limoncello, Limonciòccolat, de trend. Ook die brengt Berkhout met DiGusti naar Nederland.

Bron: www.gooisch.nl

Lees meer over: