LIFESTYLE

Het nut van niks doen

In een tijd waarin burn-outs vaker voorkomen dan ooit, is het de hoogste tijd om te leren dat niks doen wel degelijk nut heeft en zelfs heilzaam is. Nog een voordeel: geniale ideetjes poppen vaak tijdens het niksen op. Niet voor niets dat een aantal van de grootste uitvindingen ontstaan zijn tijdens het niks doen. Maar ja, hoe doe je dat eigenlijk in deze drukke wereld?

Onze 24-uurs economie biedt veel kansen en uitdagingen, maar is ook gevaarlijk. Want het is niet gezond om 24 uur ‘aan’ te staan, zonder daarbij voldoende rust te nemen. Dat blijkt ook uit de cijfers: jaarlijks hebben 1,4 miljoen mensen in Nederland last van burn-out gerelateerde klachten. Maar voordat je nu denkt: ‘burn-out? boeit me niet’, realiseer je dan dat een zware burn-out verregaande gevolgen heeft voor je mentale en fysieke capaciteiten. Je kunt zomaar een tot drie jaar uit de roulatie kan zijn. ‘Uit de roulatie’ houdt in dat je echt een tijdje buitenspel staat en dus op werkgebied even niet kan presteren zoals je gewend was en vaker dan ooit je dag futloos liggend op de bank of in bed doorbrengt. Als dat is wat je niet wilt meemaken, lees dan vooral verder, want er is een simpele oplossing om een burn-out te voorkomen. En dat is namelijk leren niksen!

Doelloos lummelen

Wat niksen inhoudt? Eigenlijk gewoon ‘doelloos lummelen’, zonder productief te zijn of een doel te bereiken. Overigens blijkt dat nog nuttig te zijn ook, want niet voor niets kwamen geniale geesten tot hun grootste uitvindingen tijdens het niksen. Albert Einstein zei er zelfs over: ‘Je komt nergens zonder tijd te verspillen.’ Einstein leverde het bewijs dat niks doen werkt, want hij kwam tijdens zijn ‘doelloze’ wandelingen vaak tot de meest geniale inzichten. Ook de grote componist Ludwig van Beethoven raakte tijdens zijn dagelijkse, eenzame wandelingen door de bossen in de vallei van Wenen, waar hij zijn geest liet dwalen, geïnspireerd over hoe hij zijn nieuwe composities zou kunnen vervolmaken. Hij droeg dan ook altijd papier en een potlood bij zich, om zijn creatieve invallen vast te kunnen leggen. Van Apple oprichter Steve Jobs is eveneens bekend dat hij in zijn succesleven graag ‘doelloze’ wandelingen maakte om zo zijn hersenen in de ruststand te brengen en te profiteren van de geniale ingevingen waar hij door zijn brein op werd getrakteerd. Het blijkt namelijk dat je hersenen tijdens rust eindelijk de tijd krijgen om oplossingen aan te dragen. Vandaar dat mensen zo vaak een ‘ahamoment’ beleven tijdens een simpele wandeling, of wanneer ze even wat voor zich uit zitten te staren.

 

Lees het hele artikel in Classy Lifestyle (34)!

Lees meer over: