LIFESTYLE

Tekst: Monique Smitsloo

Ja, ik wil! Maar... pas in 2022

We kunnen in 2022 volgens de Stichting Trouwbranche Nederland een ‘stuwmeer’ aan bruiloften verwachten, zo berichtte de NOS eerder al op zaterdag 6 maart 2021. Toekomstige echtparen zitten in een spagaat. Een uitgeklede corona-bruiloft, of liever even wachten? De meeste tortelduifjes kiezen dat laatste. Waardoor Neerlands populaire trouwlocaties in 2022 alweer bijna zijn volgeboekt. En al dat uitstelgedrag is niet gunstig voor de trouwsector, want die liep in 2020 en begin 2021 volgens het RTL Nieuws al 385 miljoen euro mis.

Redacteur Monique vertelt: 'Het is paniek wat de klok slaat in huwelijksland. Ik kan het weten, ik zit er zelf namelijk middenin, verloofd en wel, sinds december 2020 – en net drie coronabruiloften achter de kiezen. Maar mijn tortelduifje en ik fladderen liever door naar betere tijden. Alle hoop is gevestigd op 2022. Eind 2020 brachten we een informerend bezoek bij onze gedroomde trouwlocatie, Kasteel de Hooge Vuursche. Een met bloemen bezaaide ‘spring wedding’ leek ons het leukst. En wat bleek? We waren net op tijd. Bijna heel de lente van 2022 stond al volgeboekt, anderhalf jaar van tevoren.

 

Uitstel-stelletjes

Die oververhitte huwelijksagenda van 2022 is verklaarbaar, als je beseft dat veel huwelijken van 2020 naar 2021 en daarna zelfs naar 2022 zijn verzet. De coronacrisis brengt namelijk een nieuw fenomeen met zich mee: bruidsparen die hun grote dag soms wel voor de derde of vierde keer verzetten. De ‘uitstel-stelletjes’ (of ‘uit-stelletjes’), gokken nog niet zo graag op een trouwdatum in 2021. 2020 werd in elk geval het jaar van de micro-bruiloft: kleinschalig, intiem, en gepaard met een aantal veiligheidsvoorschriften, en 2021 belooft niet veel anders.

 

‘BRUIDJESSS!’

Ondanks dat het gevoelsmatig nog een beetje apart voelt om toe te werken naar een feestzaal vol met mensen, besloot ik mezelf toch maar gewoon onder te dompelen in de bruidswereld en mezelf aan te sluiten bij een paar Facebook-groepjes met namen zoals ‘BRUIDJESSS!’ en ‘WIJ GAAN TROUWEN!’ – de groepsnamen klonken gezellig en zelfs lichtelijk hysterisch. Wie weet, werden er nog wat fijne tips uitgewisseld voor die ene goede bruidsmodezaak of videograaf. Ik kan concluderen de sfeer in deze groepen is zeker hysterisch, maar niet per se op de zoetsappige manier waarop ik hoopte. Dagelijks verschijnen er paniekerige nieuwsberichten op van bruiden die twijfelen over hun huwelijk in 2021. Verzetten, niet verzetten? Een paar gevallen van directe noodzaak daargelaten – want ik ben me er heel goed van bewust dat sommige bruidsparen urgentere redenen hebben voor hun trouwdag dan ‘gewoon een heel tof feest geven’ - zijn de meesten in dit virtuele Facebook-café het erover eens: laten we maar gewoon wachten.'

 

Lees het hele artikel nu in het magazine CLASSY Lifestyle, klik op deze link.

Lees meer over: