LIFESTYLE

Jade van der Mark

Kunstenares Jade van der Mark (Bergen NH, 1990) woont en werkt afwisselend in Amsterdam en Londen. Haar fascinatie geldt het stedelijk leven in al z'n hectiek en complexiteit. In haar werk exploreert zij actuele thema's als isolement, overconsumptie, racisme, de effecten van covid-19 en de invloed van de modewereld op jongeren en hun zelfbeeld. We're All Human, een artistieke maar ook maatschappelijk geëngageerde solo-expositie, opent op zaterdag 12 december in Pi Artworks Gallery,  55 Eastcastle Street, Mayfair, Londen.

 Credits: We're All Human photo by Michiel Meeuwis
Credits: We're All Human photo by Michiel Meeuwis

We're All Human

In kleurrijke, dikke lagen olieverf, aangebracht op doeken van forse afmetingen, geeft Van der Mark gestalte aan een gediversifieerde wereld waarin isolement en virtual reality de boventoon voeren. Op een van haar laatste werken, We're All Human, zien wij tientallen dicht op elkaar gepakte mensen, velen met mobieltjes, koptelefoons en mondmaskers; allen zijn zij verdiept in hun eigen wereld. Onderlinge contacten ontbreken, blikken ontwijken elkaar. De met lef aangezette kleuren, de uitbundige dynamiek en de veelheid aan gezichten op dit monumentale doek vormen een schrijnend contrast met het isolement dat er desondanks doorheen breekt. "We leven in een tijd die ons door de opkomst van technologie in staat stelt meer met elkaar in verbinding te staan. Het resultaat is echter dat deze technologie ons onverschillig en apathisch maakt en echt contact een zeldzaamheid aan het worden is. Met mijn werk hoop ik te bereiken dat we hier serieus bij stilstaan."

Om haar werk substantie te geven bouwt Van der Mark een stevige structuur van dikke, afzonderlijke lagen verf. Omdat het wel een week kan duren voordat een zo'n laag droog is, gaan er weken en soms maanden heen met het maken van een enkel schilderij. Bovendien brengt zij, met het verstrijken van de tijd, steeds kleine correcties aan waardoor ook veranderende inzichten aan bod kunnen komen. Alsof zij wil zeggen: niets ligt vast - de weg is het doel.

"Met mijn werk wil ik een connectie tussen mensen terugbrengen. Dus tussen culturen en religies. Hoe meer we ons verdiepen in elkaar, hoe meer we van elkaar kunnen leren."

Opleiding

Jade van der Mark voltooide aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag de opleiding Textiel& Mode, na eerst kortstondig te hebben gestudeerd aan de Amsterdamse Gerrit Rietveld Academie en aan ArtEZ Academie voor Art & Design in Arnhem. Zij liep stage bij Victor & Rolf. In 2019 kreeg zij tijdens de Milan Fashion Week de Dutch Fashion Award voor de creativiteit waarmee zij schilderijen verweefde tot draagbare kunstwerken. Sinds 2017 legt zij zich volledig toe op de schilderkunst. Zij had solo-exposities in het ING Hoofdkantoor in Amsterdam, bij de KLM Open en in Milaan. In Nederland, België, Italië en Londen participeerde zij in groepsexposities. Haar werk is aangekocht door kunstliefhebbers uit vele delen van de wereld.

Lees meer over:
Lavazza